Obama a Tusk odstartovali summit NATO. A hned jim za jejich slova vynadal Kreml

08.07.2016 14:40

Ve Varšavě začal summit NATO a z Kremlu se již ozývá kritika, že se Aliance snaží šířit protiruskou hysterii za účelem rozšiřování svých vojsk a spojenců. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dokonce uvedl, že je takové jednání extrémně krátkozraké, obzvlášť když všude umírají lidé. Informuje CNBC.com.

Obama a Tusk odstartovali summit NATO. A hned jim za jejich slova vynadal Kreml
Foto: TOP 09
Popisek: Vítání amerického vojenského konvoje

Severoatlantická aliance má v plánu se ve Varšavě konečně dohodnout a odsouhlasit vyslání čtyř batalionů po zhruba tisíci vojácích do pobaltských států a Polska, aby tak bránily případné ruské agresi. NATO totiž tvrdí, že by se Rusko mohlo pokusit zvýšit svůj mezinárodní vliv.

Na základě toho je třeba upevnit vztahy a spolupráci se zeměmi bývalého Sovětského svazu, jako jsou Ukrajina, Gruzie či Moldávie, které jsou v současnosti s Ruskem na ostří nože. NATO tak chce ve spolupráci s EU zvýšit bezpečnost celého regionu.

„Pokud někdo tak nutně potřebuje najít nepřítele, že až šíří protiruskou, abychom tak řekli, hysterii a potom využívá emocí, aby vysazoval další a další letecké a pozemní jednotky stále blíže k ruským hranicím, tak s ním lze těžko hledat společnou řeč,“ komentoval jednání NATO mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Je podle něj zcela absurdní považovat Rusko za hrozbu v době, kdy denně lidé umírají jak v samotném srdci Evropy, tak na Blízkém východě. „Museli byste být extrémně krátkozrací, abyste takto překrucovali skutečnost,“ dodal.

Lídři EU a NATO mezitím zdůraznili nutnost vzájemné spolupráce a uvedli, že jakýkoliv útok na Evropskou unii se rovná útoku na Spojené státy americké a naopak. Prezident Barack Obama pochválil EU a dodal, že USA budou „vždy jejím silným a stálým partnerem“.

„Bezpečnost Ameriky a Evropy je neoddělitelná,“ řekl Obama po setkání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. „Tady v Evropě budeme nadále podporovat Ukrajinu, zatímco podstupuje důležité ekonomické a politické reformy. USA a EU jsou jednotné v našem odhodlání pokračovat v sankcích proti Rusku, dokud nesplní všechny povinnosti plynoucí z minských dohod,“ dodal.

Donald Tusk posléze promluvil o Brexitu, který je podle něj pouhým jedním incidentem, a nikoli začátkem procesu rozpadu celé EU. „Všem našim vnitřním protivníkům, kteří doufají v pokračování Brexitu, bych chtěl vzkázat, že na obrazovkách žádné ‚pokračování příště‘ neuvidí,“ prohlásil.

„Víme, že mezi starým světem (Evropy) a novým světem (Ameriky), jsou ohromné rozdíly v rámci hodnot, strategických cílů... a bylo by dobré, kdybychom dnes jasně řekli, že kdokoliv se obrátí proti Americe, poškodí Evropu; kdokoliv zaútočí na Evropskou unii, poškodí Ameriku. A kdokoliv podkopává základy liberální demokracie, poškozuje je všechny,“ dodal Tusk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…