Omezování svobod! Pekarová Adamová se zděsila, když poslouchala Hamáčka. A není sama

15.04.2020 21:55

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na tiskové konferenci oznámil, že za krizový štáb bude prosazovat další prodloužení nouzového stavu. Zmínil také, že lidé, kteří v tomto období ztratí práci, mohou vypomoct zemědělcům na polích, neboť těm teď citelně schází zahraniční sezónní pracovníci. Netrvalo dlouho a dostal za své nápady pořádně vyhubováno.

Omezování svobod! Pekarová Adamová se zděsila, když poslouchala Hamáčka. A není sama
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Jak zatím hodnotíte výkon Stanislava Křečka jako ombudsmana? (Ptáme se od 15.4.2020)

95%
hlasovalo: 19091 lidí
Šéf ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) před kamerami České televize oznámil, že bude usilovat o další prodloužení nouzového stavu, který má z rozhodnutí Sněmovny skončit 30. dubna.

„Pokud bychom zrušili nouzový stav, nebylo by možné využívat mimořádná oprávnění a fungování vlády by bylo velmi obtížné,“ zaznělo z úst Jana Hamáčka na tiskové konferenci. V minulosti už také vysvětloval, že nouzový stav dává vládě možnost rychleji nakupovat ochranné pomůcky tolik potřebné pro lékaře, zdravotní sestřičky, záchranáře a další lidi stojící v první linii boje proti koronaviru.

Pár slov věnoval i zemědělství. To podle něj teď potřebuje volné pracovní síly, protože se nemá kdo postarat o úrodu. Zahraniční sezónní pracovníci, kteří to zpravidla dělají, kvůli uzavření hranic nejsou k mání v dostatečném počtu. A tady se podle Hamáčka otevírá prostor pro Čechy, kteří jsou teď bez práce.

A hned schytal salvu kritiky.

Ozval se například publicista Karel Křivan z časopisu Respekt, že se Hamáčkovi v nouzovém stavu zkrátka zalíbilo, takže má chuť ho prodlužovat, dokud to jen půjde. „Jemu se ta situaci zamlouvá a chce ji prodlužovat, jiné vysvětlení nemám,“ uvedl Křivan.

Jan Hamáček čelí vlně kritiky

Publicista Tomáš Vyoral se podivoval, že zrovna „manekýn v rudém svetru,“ který se mnoho let živí politikou, posílá davy lidí na pole. „Také těch i díky němu nezaměstnaných,“ podotkl k tomu Vyoral na facebooku.  A místo nezaměstnaných by prý na pole mohla vyrazit armáda politiků a úředníků, kterých za koaliční vlády ANO a ČSSD notně přibylo. Prý by politici a úředníci byli konečně užiteční.

Jan Hamáček čelí vlně kritiky

Někdejší europoslanec za hnutí ANO Pavel Telička konstatoval, že stávající nouzový stav má platit ještě dva týdny – a Hamáček už teď volá po jeho prodloužení, což je podle Teličky zcela nepřijatelné. „Ministr Jan Hamáček (ČSSD) chce už půl měsíce před jeho vypršením prodloužit nouzový stav (kéž by i v jiných věcech viděl tak dopředu). To je zcela nevěrohodné, zejména když to není ani řádně zargumentované. A tudíž je to nepřijatelné,“ napsal doslova někdejší politik.

Jan Hamáček čelí vlně kritiky

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová konstatovala, že jsme v situaci, kdy vůbec není pevně dáno, co se musí stát, aby byl zrušen – a v takové chvíli Hamáčkovi ponechat v rukou více moci vůbec není žádoucí.

„Omezování svobod nehodláme dále akceptovat a už vůbec ne v situaci, kdy není jasné, co se musí stát, aby byl nouzový stav zrušen. Z módu, kdy každý říká něco jiného, jsme se totiž pořád nedostali,“ upozornila.

Jan Hamáček čelí vlně kritiky

Předseda ODS Petr Fiala ironicky poznamenal, že Hamáček se zřejmě pokusil uklidnit všechny hospodské a kadeřnice, kterým ze dne na den zastavil podnikání. „Jan Hamáček oznámil, že nezaměstnaní mohou jít pracovat na pole. To jistě uklidní všechny hospodské a kadeřnice, kteří dnes nemohou podnikat...“ poznamenal předseda ODS.

Jan Hamáček čelí vlně kritiky

„To je ale kolík,“ přisadil si na adresu Jana Hamáčka politolog Martin Rubeš. A přidal pár vulgárních výrazů.

Dobro došli. No jasně, ještě rok, nebo dva? Nebo roušky na hubě nadosmrti, co? Nasrat! Jo, nasrat! (sorry, to já ne, to pan Kryl),“ napsal na sociální síti.

Jan Hamáček čelí vlně kritiky

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…