Padnete: Čtyři umělci z Národního vyjeli čtyřmi služebními auty na festival do Německa. Víme, kolik to stálo

09.07.2019 14:18

Daniel Špinar, umělecký ředitel činohry Národního divadla, dramaturgyně Ilona Smejkalová a Marta Ljubková a konečně režisér Jan Frič vyjeli v dubnu loňského roku na dvoudenní festival do Německa. Každý ze čtveřice pak zřejmě předložil vlastní náklady na cestu služebním vozem.

Padnete: Čtyři umělci z Národního vyjeli čtyřmi služebními auty na festival do Německa. Víme, kolik to stálo
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Umělec Daniel Špinar

Ve výkazu cesty je jako způsob dopravy označeno AUS, a to podle metodiky cestovních výkazů znamená právě služební auto. 

Ačkoli o této zahraniční cestě nelze prakticky nic dohledat, Národní divadlo z ní neučinilo jakýkoli výstup, ParlamentníListy.cz mají k dispozici podklady, které ukazují, jaké náklady daňové poplatníky cesta do SRN vyšla. Výše zmíněné čtveřici tak bylo podle těchto dokumentů za čtyři služební vozidla zaplaceno vždy 9 028,81 korun. Kompletní suma na zahraniční pracovní cestu vyšla na 36 115,24 korun.

To je částka, která za cestu vozem do Německa budí značné pochyby zvláštně v případě, kdy si jiní zaměstnanci ND nechali za cestu do SRN proplatit například 1.150 korun (jednalo se o vyzvednutí hudebních nástrojů orchestru ND).

Jde však o pouhý začátek dlouhého příběhu, kterým se naše redakce hodlá zabývat v souvislosti s institucí, jež ročně získává z resortu kultury několik stovek milionů korun a v jejímž čele stojí moskevský rodák a někdejší člen KSČ Jan Burian. Materiál, který ParlamentníListy.cz vydají ve středu, bude obsahovat přesné sumy a typy letů, jaké Burian na služebních cestách využívá.

Už nyní lze hovořit o neuvěřitelném papalášství a do značné míry i liknavosti Ministerstva kultury v čele s Antonínem Staňkem, které je zřizovatelem divadla.

Co se zmíněného umělce Špinara a dalších zástupců ND týká, naše redakce má i v jejich případě k dispozici desítky letů a cest po celém světě, jimž se budeme podrobně věnovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…