Parchanti? Teď to má Zeman jednoduché. Erik Best už vidí konec vládní krize

23.07.2019 13:34

K lithiu a také k nominantovi na ministra kultury Michalu Šmardovi se vyjádřil na svém blogu fsfinalword.cz americký novinář žijící v Česku Erik Best.

Parchanti? Teď to má Zeman jednoduché. Erik Best už vidí konec vládní krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

„Zákulisní reportáž o dění na ministerstvu financí za Andreje Babiše z pera jeho bývalého náměstka Ondřeje Závodského zmizela z očí veřejnosti stejně rychle, jako se v den hlasování o nedůvěře vládě z 27. na 28. června objevila,“ poznamenal úvodem Best a věnuje se i knize Čas oligarchů, jejich sluhů a nepřátel, kde je vysvětlováno, jak Babiš vytváří problémy svým rivalům z řad oligarchů, třeba zvyšováním daňových sazeb pro hazard. Snížení těchto sazeb pak podle Besta zobchoduje výměnou za něco jiného. 

Anketa

Bojíte se, že Babiš zneužije svého postavení k tomu, aby zastavil vyšetřování Čapího hnízda?

hlasovalo: 10917 lidí

Původní text ZDE.

A Best připomíná, jak Babiš v sobotní MF Dnes pěl ódy na ČEZ. Důvod? „Firma mu totiž pomůže dovést ke vzájemně výhodnému zdárnému konci předvolební aféru lithium, která ho postavila proti říši Romanovců. Závodského kniha zmizela z očí veřejnosti především proto, že žádný z oligarchů, Romana nevyjímaje, nechce, aby lidé pochopili, jak a proč se dělají skutečné významné obchody,“ dodal.

Své pak Best napsal také k nominantovi na ministra kultury Michalu Šmardovi, který včera dle jeho slov na sociální síti označil koaliční partnery za parchanty, kterým jde o moc. „Proč se rozhodl hrát roli nekulturního ministra, je otázka pro něho a jeho řídící důstojníky. Rozhodně takové chování není hodné ministra a Zeman na to může snadno poukázat, pokud se rozhodne upřít Šmardovi křeslo kolem vládního stolu. Šmarda Zemanovi nahrál i pro případ, že ho prezident jmenuje, jak požadují sociální demokraté i Ústava,“ poznamenal Best se slovy, že Šmarda se dostatečně zdiskreditoval a Zeman s Babišem mohou být v klidu. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…