Parlamentu chybí miliony na povinné odvody za zákonodárce

18.04.2011 22:50

Peníze na povinné odvody na zdravotní a sociální pojištění za poslance a senátory chybí v rozpočtu parlamentu, za výpadek peněz přitom paradoxně mohou úsporné snahy vlády.

Parlamentu chybí miliony na povinné odvody za zákonodárce

Téměř 30 milionů korun na povinné odvody na zdravotní a sociální pojištění za poslance a senátory chybí v rozpočtu parlamentu. Senát i Poslanecká sněmovna budou problém řešit až v druhé polovině roku. Informoval o tom server Regiony24.cz.  

Poslanci a senátoři přistoupili v rámci úsporných kroků vlády ke snížení svých platů a zdanění náhrad. Protože se však nově náhrady určené na reprezentaci, dopravu či bydlení započítávají do platu, zvýšila se zákonodárcům superhrubá mzda a stouply tudíž i odvody na zdravotní a sociální pojištění. Právě na ty však v parlamentním rozpočtu chybí peníze.

"Celou situaci s odvody budeme řešit až ve druhé polovině roku, a to podle toho, kolik budeme z rozpočtu čerpat a kolik peněz se nám podaří ušetřit," řekla tisková tajemnice Senátu Pavlína Heřmánková.

Sněmovně porostou náklady

Stejný postoj zaujímá i sněmovna. "V tuto chvíli stále nemůžeme přesně odhadnout, v jaké míře budeme z rozpočtu čerpat. O tom problému se ale ví a nadále platí, že se k němu zhruba v polovině roku vrátíme," vysvětlil mluvčí dolní komory parlamentu Roman Žamboch.

Sněmovně vzrostou náklady podle předběžných odhadů až o 18 milionů, u Senátu částka činí zhruba 11 milionů korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) již dříve prohlásil, že nemá v plánu dávat další peníze ze státního rozpočtu. Na tom, kde Senát a Poslanecká sněmovna vezmou chybějící finance, se tak budou zákonodárci teprve muset dohodnout.


Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…