Petříček o Koněvovi. Zpražil Koláře? Můžete hádat

15.04.2020 15:10

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se v rozhovoru s moderátorem DVTV Martinem Veselovským rozhovořil mimo jiné o tom, kdy se otevřou hranice. "Bude to záviset na vývoji v ostatních státech," poznamenal Petříček. A řeč byla i o pomníku maršála Koněva.

Petříček o Koněvovi. Zpražil Koláře? Můžete hádat
Foto: Repro Twitter Tomáše Petříčka
Popisek: Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) jakožto spolujezdec prezidenta Václava Havla

"Plán opatření, jak postupně ulevovat s ohledem především na ekonomiku a na to, abychom se mohli postupně vracet k nějakému normální fungování, byl diskutován delší dobu," sdělil úvodem k rozvolňování opatření ministr zahraničí Tomáš Petříček. "V zásadě na tom panovala shoda, řešily se nějaké detaily. Ty věci byly konzultovány na pracovní úrovni, takže v tomto směru tam nebyla žádná zásadní rozepře," dodal. Důležitý je však podle něj epidemiologický vývoj.

Anketa

Jak zatím hodnotíte výkon Stanislava Křečka jako ombudsmana? (Ptáme se od 15.4.2020)

95%
hlasovalo: 19091 lidí

Své pak řekl k otevření hobbymarketů před víkendem, kdy se v obchodech tvořily skutečně návaly lidí. "To možná nebylo nejšťastnější, na druhou stranu řada lidí trávila Velikonoce na svých zahradách," sdělil. Zda to byla chyba, ukáže až čas. Potřeba uvolňovat však podle jeho slov byla zřejmá. "Je potřeba, aby se ale veřejnost chovala ohleduplně. Po městě je stále lepší nosit roušku, v přírodě, když je člověk sám, je to něco jiného," dodal Petříček.

A kdy se otevřou hranice? "To bude především záviset na vývoji epidemiologické sitauce v celé Evropě. Ve chvíli, kdy by situace v Česku byla pod kontrolou, ale v některých sousedních státech by se naopak ta situace zhoršovala, tak to bude velmi obtížné uvolňovat, ten režim, co se týče cestování. Myslím si, že v horizontu několika měsíců bychom se mohli bavit o nějakém uvolňování," dodal. Na vládě podle něj běží debata, zda by se mohlo o prázdninách cestovat k moři. "Nikdo nemá křišťálovou kouli, aby bylo možné odhadnout vše," řekl. Svou dovolenou u Baltu zatím nepřehodnocuje, říká, že je optimistou.

Své pak také řekl k dodávkám z Číny, které podle jeho slov nejsou charitou, ale obchodní záležitostí. "Nikdo neoslavuje, že by Čína zachraňovala svět. Čína se snaží prezentovat jako zodpovědný aktér, ale všechny státy dané zásilky platí. A řada zemí se předhání, co si kdo může koupit v Číně," uvedl. Závislost na Číně pak vnímá jako ponaučení.

Závěrem se pak Petříček vyjádřil k odstranění pomníku maršála Koněva na Praze 6. Vyšetřovací výbor Ruské federace v té souvislosti zahájil trestní stíhání těch, kdo za odstranění sochy odpovídají, minimálně z ruského pohledu, podotkl moderátor. "Ministerstvo oficiální pozici představilo minulý týden v pátek, v reakci právě na zahájení vyšetřování, za prvé nemůžu přijmout, že cizí stát vyšetřuje demokratické politiky, mohu samozřejmě mít řadu kritických komentářů, jak se ta celá záležitost řešila, ale je to záležitost naší samosprávy, na kterou vláda nemá vliv. Stejně jako nám Ruská federace říká, že třeba v případě legionářských pomníků a památníků na jejich území, jsou to jejich samosprávy, které nechtějí povolit třeba jejich umístění," dodal. 

Kdyby bylo na Petříčkovi, stála by tam socha? "Nejsem občan Prahy 6. Je to záležitost, kterou jsme třicet let nebyli schopni vyřešit, nevím, jestli bylo nejlepší to řešit v době nouzového stavu, navíc si myslím, že by bylo dobré tyto záležitosti řešit důstojněji, bez možná vtipných komentářů na sociálních sítích, ale z mého pohledu ve smlouvě o přátelství s Ruskou federací není psáno, že ta socha má stát tam, kde stála, jenom my máme závazek, že se k ní máme chovat důstojně a má být někde důstojně umístěna," uzavřel s tím, že o celé záležitosti již s ruským velvyslancem hovořil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…