Plakal, že neuvidí rodinu. A umřel. Obžaloba vlády za covid

26.11.2020 10:51

Ředitel organizace Podané ruce Jindřich Vobořil, bývalý vládní protidrogový koordinátor, se hodně zlobí na koaliční vládu ANO a ČSSD. Premiér Andrej Babiš (ANO) sice tvrdí, jak jsou pro něj senioři důležití, ale podle Vobořila kabinet svými kroky dokazuje pravý opak. A starší lidé mezitím umírají izolovaní a opuštění, bez možnosti vidět se s rodinou. „Jeden klient přede mnou plakal, že rodinu už nikdy neuvidí. A do týdne zemřel," popsal stále častější obrázek Vobořil.

Plakal, že neuvidí rodinu. A umřel. Obžaloba vlády za covid
Foto: jindrichvoboril.cz
Popisek: Jindřich Vobořil

Jindřich Vobořil toho má dost. Domnívá se, že vláda drží seniory prakticky v domácím vězení a tyto lidi to v podstatě zabíjí. Přitom nebylo nezbytné seniory takto psychicky týrat. Stačilo provádět opakované antigenní testování, které už od jara používala vláda v Jižní Koreji i v dalších zemích. Česko v tomto směru podle Vobořila neuvěřitelně zaspalo.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Někteří ti lidé umírají prostě smutkem. ... Když ti lidé jsou bez návštěv, tak to je hroznej stres. Zvlášť když přijdou vánoce, tak tohle se musí vyřešit,“ konstatoval Vobořil v rozhovoru pro DVTV.

„Já jsem měl klienta, dvoumetrový chlap, to jsou takoví titáni. A ona za ním chodila celá rodina, každou návštěvu se o něj zajímala a pak najednou byla prostě karanténa, moc se o tom nemluvilo, podcenila se komunikace i uvnitř toho domu (pro seniory) a on mně po čtrnácti dnech říkal, když jsem mu pomáhal do sprchy, 'proč nepřišla moje rodina, já mám strašný strach, co se jim stalo‘. A já jsem se ho ptal 'vy nevíte, že je karanténa?‘ a jemu se spustily obrovské slzy, přitom to byl svalnatý chlap, a on říkal 'já už je nikdy neuvidím‘, tak jsem mu říkal, 'proč byste je neviděl, vy jste zdravej a silnej‘, ale on do týdne umřel,“ dal konkrétní příklad dopadu protikoronavirových opatření na konkrétního člověka.

Kdyby se v domovech pro seniory pravidelně testovalo, byť i jen antigenními testy, seniorům by to pomohlo. Ukazují to příklady domovů v Jihomoravském kraji, kde anitigenní testy používají bez ohledu na stanovisko vlády. Kabinet se tvářil, jak všechny zachrání, ale podle Vobořila seniory nezachránil. Ono to prý nejde nějakým povelem shora ze Strakovy akademie. „Ono to tak prostě nejde. Ta vláda má pomoct jakousi podporou a pak nechat ty manažery těch služeb jednat. Případně to přenést níž na obce. Centrálně se celý proces vždy zpomalí,“ varoval Vobořil s tím, že než kabinet věci zprocesuje, už je pozdě.

Konstatoval také, že vlády v asijských státech zvládají situaci lépe. Zvládají epidemii tak dobře, že některé postupy převzaly i Spojené státy, ale v Evropě se státy těmto postupům brání. Naprosto zásadní je podle Vobořila opravdu masivně testovat celou populaci, antigenními testy i PCR testy a to opakovaně, aby se podařilo zachytit pozitivní jedince, poslat je na nezbytnou dobu do karantény a tím epidemii držet pod kontrolou.

Podle Vobořila by toto testování vyšlo do jara asi na 25 miliard korun, což, jak sám řekl, je dost peněz, ale je bytostně přesvědčen, že je to dobrá investice do boje s epidemií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …