Platí to! Lipavský si trvá na svém. Přijde boj

10.12.2021 16:43

Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti), jehož odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman, vítá slova premiéra Petra Fialy o podání kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu. „Reprezentuji a chci prosazovat koaliční program vznikající vlády, která se jasně opírá o hlasy lidí ve volbách,” říká Lipavský, podle nějž chce Zeman jednat protiústavně.

Platí to! Lipavský si trvá na svém. Přijde boj
Foto: Repro ČT24
Popisek: Jan Lipavský po schůzce s prezidentem

„Platí má nominace na post ministra zahraničí, za kterou stojí i K5 (koalice) včetně premiéra Petra Fialy,” uvedl Lipavský pro Novinky.cz s tím, že za ním dle mnohých vyjádření členů budoucí vlády stojí zástupci všech stran z koalic Spolu i PirStan.

Lipavský má za to, že je vhodným kandidátem, který reprezentuje koaliční program nové vlády a proto nemůže být jeho kandidatura vetována. „Reprezentuji a chci prosazovat koaliční program vznikající vlády, která se jasně opírá o hlasy lidí ve volbách,“ má jasno Lipavský.

Zároveň ocenil, že jak premiér Petr Fiala, tak ostatní členové pětikoalice podpořili podání kompetenční žaloby k Ústavními soudu. „Není možné z těchto principů ustupovat. Občané se potřebují spolehnout na platnost zákonů v této zemi, že žijeme v parlamentní demokracii a že má jejich hlas ve volbách smysl,” doplnil Lipavský.

Zeman Lipavskému vyčetl jeho přístup k Izraeli nebo k V4 a také údajnou nízkou kvalifikaci pro post ministra zahraničí. „Beru na vědomí dnešní stanovisko prezidenta republiky. Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády,“ reagoval Petr Fiala podle informací serveru Seznam zprávy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…