Po výhře Pellegriniho ještě jeden úder opozici na Slovensku

07.04.2024 19:51

Po výhře Petra Pellegriniho v prezidentských volbách přišla pro slovenskou opozici další zdrcující zpráva. Nejenže podle nejnovějšího průzkumu agentury FOCUS pro TV Markíza podpora vlády slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) u tamní veřejnosti neklesá, a naopak roste, ale ve hře je i možnost, že by v případě současného konání voleb dosáhla i na ústavní většinu. Opoziční strany by oproti tomu o podstatnou část parlamentních křesel přišly.

Po výhře Pellegriniho ještě jeden úder opozici na Slovensku
Foto: Reprofoto: video na FCB R. Fica
Popisek: Robert Fico

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí
Podpora současné slovenské vlády premiéra Roberta Fica tak přetrvává i přes nedávné zprávy části českých a slovenských médií, referujících o sílících protivládních protestech, které se v posledních měsících na Slovensku objevovaly.

Denník N v polovině března upozornil, že na protesty proti Ficově vládě dorazily tisíce lidí, kteří měli tehdy skandovat hesla jako „Fico do basy“ a předsedu vládní strany Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho, který dříve dvacet let působil ve Ficově straně Směr-sociální demokracie, protestující nazývali „podržtaškou“.

Přesto hned o týden později Pellegrini uspěl v prvním kole slovenských prezidentských voleb a skončil na druhém místě za bývalým slovenským ministrem zahraničí Ivanem Korčokem, jehož nakonec ve druhém kolem prezidentských voleb tento víkend porazil a se ziskem více než 53 % hlasů jej voliči zvolili novým slovenským prezidentem.

Pellegrini pak volební úspěch označil za satisfakci za vše, co jej během kampaně potkalo, a dle ČT 24 rovněž poznamenal, že jeho vítězství upevní Ficovu vládu a vládní koalici.

To potvrzují i samotná čísla průzkumů. Nejenže protivládní protesty, které se v posledních týdnech konaly v několika slovenských městech, nepřipravily koaliční strany Směr-SD a HLAS-SD o voliče, vládní strana premiéra Roberta Fica se může navíc těšit z rostoucích preferencí.

Průzkum agentury FOCUS pro pořad Na tělo slovenské TV Markíza ukázal také na rostoucí preference rovněž v případě strany Pellegriniho. Kdyby se parlamentní volby na Slovensku konaly na přelomu března a dubna, získal by Ficův Směr-SD 21,6 procenta hlasů, což je o 0,5 % více než v únoru, a HLAS-SD, který by zůstal třetí nejsilnější stranou na Slovensku, by volilo 17,9 % voličů, což je o 0,7 % více.

Větší nárůst preferencí však za poslední měsíc zaznamenalo kromě vládních stran také Progresivní Slovensko, které by se umístilo se ziskem 20,1 % hlasů mezi oběma vládními stranami na druhém místě. To posílilo o 1,2 % hlasů.

FOTO: Repro TV Markíza

S velkým odstupem by pak se ziskem 6,4 % skončila koalice stran Hnutí Slovensko s Křesťanskou unií a stranou Za lidi, což by ovšem znamenalo, že by se tyto strany v případě společné kandidatury v koalici do parlamentu nedostaly, jelikož koalice musí na Slovensku překonat hranici 7 %.

Čtvrtou stranou, jež už by se dostala do parlamentu, je Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) se 6,3 %, pátá by byla Svoboda a Solidarita (5,4 procenta) a 5,1 % by získala Slovenská národní strana (SNS), jež je třetí stranou současné slovenské vládní koalice. Na pětiprocentní hranici by pak byla strana Maďarská aliance (Aliance - Szövetség).

Pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu by pak nepřekonala Republika (4,6 %), Demokraté (3,7 %), Kotlebova strana - ĽS Naše Slovensko (1,9 %) a hnutí Sme rodina (1,8 %).

Fico by mohl složit ústavní většinu

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 37912 lidí
V případě, že by se do slovenského parlamentu dostaly všechny strany podle tohoto modelu, by ve hře byla možnost, že by se slovenskému premiéru Robertu Ficovi podařilo dohodnout na koalici, jež by měla ústavní většinu. K současnému složení vládní koalice by se totiž mohla připojit Maďarská aliance, jež by obdržela devět křesel. Ficův Směr-SD by získal 70 křesel, Pellegriniho Hlas-SD 33 křesel a SNS by měla devět křesel, což by dalo dohromady 82 křesel bez Maďarské aliance a 91 křesel s ní. V současnosti má Ficova vláda 79 křesel.

Markíza poznamenává, že opozice, kterou tvoří Progresivní Slovensko (37), KDH (12) a SaS (10), by měla 59 křesel, a pokud by v ní skončila i Maďarská aliance, pak by jich měla 68. I tak by to bylo méně než v současné době, jelikož aktuálně má slovenská opozice 71 křesel.

Agentura Focus průzkum formou osobních rozhovorů provedla v období od 28. března do 2. dubna 2024 a zúčastnilo se jej 1 025 respondentů. V průzkumu 13,4 % respondentů uvedlo, že by nešlo volit, a 15,3 % respondentů nevědělo, koho by volilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je moc dobře, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka_I. , 08.04.2024 10:58:21
Zločinci globalisté, pohrobci Hitlerovi, už musí s kola ven. Škodí tady už několik set let.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…