Po výhře Pellegriniho ještě jeden úder opozici na Slovensku

07.04.2024 19:51 | Zprávy

Po výhře Petra Pellegriniho v prezidentských volbách přišla pro slovenskou opozici další zdrcující zpráva. Nejenže podle nejnovějšího průzkumu agentury FOCUS pro TV Markíza podpora vlády slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) u tamní veřejnosti neklesá, a naopak roste, ale ve hře je i možnost, že by v případě současného konání voleb dosáhla i na ústavní většinu. Opoziční strany by oproti tomu o podstatnou část parlamentních křesel přišly.

Po výhře Pellegriniho ještě jeden úder opozici na Slovensku
Foto: Reprofoto: video na FCB R. Fica
Popisek: Robert Fico

Podpora současné slovenské vlády premiéra Roberta Fica tak přetrvává i přes nedávné zprávy části českých a slovenských médií, referujících o sílících protivládních protestech, které se v posledních měsících na Slovensku objevovaly.

Denník N v polovině března upozornil, že na protesty proti Ficově vládě dorazily tisíce lidí, kteří měli tehdy skandovat hesla jako „Fico do basy“ a předsedu vládní strany Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho, který dříve dvacet let působil ve Ficově straně Směr-sociální demokracie, protestující nazývali „podržtaškou“.

Přesto hned o týden později Pellegrini uspěl v prvním kole slovenských prezidentských voleb a skončil na druhém místě za bývalým slovenským ministrem zahraničí Ivanem Korčokem, jehož nakonec ve druhém kolem prezidentských voleb tento víkend porazil a se ziskem více než 53 % hlasů jej voliči zvolili novým slovenským prezidentem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je moc dobře, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka_I. , 08.04.2024 10:58:21
Zločinci globalisté, pohrobci Hitlerovi, už musí s kola ven. Škodí tady už několik set let.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…