Pocheho jsme odstavili, Malá proti nám nikdy nešla... Víme, co se právě teď děje za zavřenými dveřmi jednání komunistů

30.06.2018 10:31

Ústřední výbor komunistické strany rozhoduje, zda KSČM ve Sněmovně podpoří menšinovou vládu ANO a ČSSD. Komunisté se před dvěma týdny usnesli, že toleranci vlády ANO a ČSSD zváží, pokud její programové prohlášení bude obsahovat sedm základních programových požadavků komunistů. Členové širšího vedení strany nechtěli dnešní jednání příliš komentovat, píše ČTK. Serveru ParlamentníListy.cz se přesto podařilo získat informace ze samotného jednání.

Pocheho jsme odstavili, Malá proti nám nikdy nešla... Víme, co se právě teď děje za zavřenými dveřmi jednání komunistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o stanovách voleb předsednictva

Poslanec a bývalý místopředseda strany Jiří Dolejš se s mírným optimismem domnívá, že KSČM vládu podpoří. Očekává ale vzrušenou debatu.

Dolejš dnešní jednání v ústředí strany v ulici Politických vězňů v Praze označil za jedno z nejdůležitějších v poslední době. Doufá, že spolustraníci „nehodí půl roku vyjednávání do kanálu“. „Ale pochopitelně asi bude debata vzrušená, protože ne všechno bylo vysvětleno a ne všechno je dokonale vyjednáno,“ řekl při příchodu novinářům. Zůstala podle něj různá podezření a šrámy na důvěryhodnosti. Nemyslí si, že rozhodující budou personální otázky, protože někteří ministři, které KSČM kritizovala, již odešli. Komunisté měli výhrady i proti kandidátovi ČSSD na ministra zahraničí Miroslavu Pochemu. Situace ale podle Dolejše byla vyřešena mezi prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Dolejš řekl, že komunisté budou chtít, aby jejich sedm priorit bylo zabezpečeno závazkem v toleranční smlouvě. „Protože sliby se slibují, blázni se radují. Je potřeba vědět, jak se bude postupovat od obecného ke konkrétnímu řešení,“ poznamenal.

Serveru ParlamentníListy.cz se podařilo zjistit, že Ústřední výkonný výbor strany prosadil úpravu jednacího programu. Bylo rozhodnuto, že téma tolerance vlády bude probíráno v samostatném bloku. Víme také, že na přetřes přišel i europoslanec ČSSD Miroslav Poche. Komunisté si za zavřenými dveřmi pochvalují, že dokázali zabránit vstupu tohoto muže do vlády. Na přetřes se dostalo také jméno nové ministryně spravedlnosti Taťány Malé. Členové KSČM oceňují, že se proti nim Malá nikdy nevymezovala.

Anketa

Doporučujete ÚV KSČM doporučit poslancům KSČM toleranci vlády Andreje Babiše?

hlasovalo: 10350 lidí
Jak se komunisté zachovají 11. července při hlasování o důvěře vlády, je podle Dolejše otevřené. „Jenom odejít ze sálu a snížit kvorum dává poměrně dramatický vyděračský potenciál jednotlivcům zejména ze strany sociální demokracie nebo by mohlo přitáhnout k jednacímu stolu ještě pana (předsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia) Okamuru a jeho stranu, což si nemyslím, že by bylo šťastné,“ řekl Dolejš.

Komunisté si pro toleranci kabinetu veřejně kladli především programové požadavky. Kabinet by měl podle nich například prosadit předpis o obecném referendu, zvyšovat minimální mzdu, zdanit církevní restituce a chránit přírodní bohatství ČR mimo jiné tím, že by vodní zdroje přešly do vlastnictví státu, krajů a obcí, či ochranou těžebních ložisek před „zcizením do zahraničních rukou“.

Strana nebyla před dnešním rozhodování jednotná, už od nízkého podzimního volebního výsledku diskutuje, zda podpora vlády v čele s miliardářem Babišem nemůže preferencím před letošními komunálními volbami spíš uškodit. Předseda strany Vojtěch Filip vydal v úterý prohlášení, že kabinet a vztah KSČM k němu nebude až do dnešního rozhodnutí zhruba devadesátky členů ústředního výboru komentovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…