Polský ministr zahraničí bude jednat v ČR o regionální spolupráci

04.07.2012 8:04

Prahu dnes navštíví polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem bude hovořit o regionální spolupráci a roli visegrádské čtyřky v Evropě.

Polský ministr zahraničí bude jednat v ČR o regionální spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko při své visegrádské spolupráci v posledních letech především hledají společnou pozici v rámci EU. Premiéři a ministři zahraničí zemí V4 se scházejí před vrcholnými schůzkami unie a připravují společné kroky před klíčovými summity. Polsko patří dlouhodobě k nejbližším zahraničním spojencům České republiky.

Společné finanční zájmy

Před poslední vrcholnou schůzkou EU v červnu se předsedové vlád zemí V4 dohodli na tom, že řešení potíží v eurozóně musí být dlouhodobé a nesmí narušit evropský jednotný trh a konkurenceschopnost. Žádali také, aby k diskusi o budoucnosti ekonomické a monetární unie byli přizvány všichni členové EU.

Země V4 mají společné zájmy také při jednáních o víceletém finančním rámci EU, tedy rozpočtu pro léta 2014 až 2020. Rámec by měl být přijat do konce letošního roku. Země V4 jako nové členské země dosud čerpají velké finanční prostředky z fondů EU, rozdělování evropských peněz ale nový rozpočet upraví. Země Visegrádu proto nyní lobbují za to, aby se kohezní politika nestala obětí škrtů ve víceletém rozpočtu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…