Potraviny zdražují, Fiala viní obchodníky. Šichtařová ukázala na Green Deal a politiku vlády

24.05.2024 8:15 | Zprávy

Potraviny v Česku opět zdražují a vláda premiéra Petr Fialy (ODS) viní obchodníky. Podle ekonomky Markéty Šichtařové, která v podzimních volbách kandiduje do Senátu za Svobodné, je ale hlavním viníkem vláda pro Green Deal, který prosazuje a kterého bychom se měli zříci. Pod ideologickými záminkami likviduje celou naši ekonomiku, řekla Šichtařová na CNN Prima NEWS.

Potraviny zdražují, Fiala viní obchodníky. Šichtařová ukázala na Green Deal a politiku vlády
Foto: archiv
Popisek: Markéta Šichtařová

 „Já nejedu v argumentaci jako vláda, To už je takový standardní postup, že když v ekonomice něco nefunguje, začnou se obviňovat buď spekulanti, nebo obchodníci, že svévolně zvyšují marže. Je to absolutní nesmysl,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS ekonomka, že obchodníci nenesou vinu za zvyšování cen potravin.

Za zdražováním podle jejího názoru stojí zvyšování daní a nejrůznější regulace ze strany státu. „Nemůžeme to svádět na obchodníky. Je pravda, že jedním z motorů růstu inflace byly potraviny, ale není to tak, že by si řetězce svévolně přihodily pár procent k cenám. Zvýšily se náklady výroby, například na elektřinu,“ vysvětlila ekonomka.

„Řada průmyslových odvětví je už několik kvartálů v recesi, naše ekonomika se reálně zmenšuje, statisticky vykazovaný růst HDP je jen falešná hra s čísly, která je dána tiskem peněz a vládními výdaji,“ zdůraznila Šichtařová.

Jako na hlavního viníka ukázala na Fialův vládní kabinet. „To, že chudneme, je znakem levicových politik, existuje ale cesta, jak z tohoto problému ven. Měli bychom zavrhnout ideologii, vrátit se k volnému trhu a kapitalismu, který jsme zničili, a také se zříci Green Dealu,“ zdůraznila, že vláda nastoupila cestu zelené, genderové a další levicové progresivistické ideologie a pod ideologickými záminkami začala ničit především naši energetiku, a to začalo ničit celou naši ekonomiku.

„Pravda je taková, že všichni jen svorně chudneme a to je definiční znak levicových poklitik. Vláda je tu od toho, abychom bohatli a ne chudli!“ dodala.

„Je to stále ta stejná písnička, Green Deal, který likviduje evropskou energetiku, evropský průmysl a naši konkurenceschopnost, to je taková červená nit táhnoucí se našimi ekonomickými problémy, kvůli čemu chudneme, máme draho a kvůli čemu se zdražují náklady v celém tom řetězci, až nakonec k obchodníkům,“ upozornila, že i jim se v tomto důsledku zdražuje elektřina, náklady na zaměstnance a provoz obchodu vůbec. „Jde o náklady způsobené administrativně a především tím, jak se stát chová, uvaluje regulace, jak si vypínáme elektrárny apod.,“ podotkla ekonomka, že tyto náklady nejsou způsobeny objektivně, třeba děním ve světě.

„Peníze, které stát získává, jsou legální krádeží v podobě daní. Byla bych nadšena, kdyby peníze zůstali obchodníkům, to by znamenalo, že soukromý sektor roste a státní se zmenšuje, a toto není tento případ,“ pokračovala ekonomka.

Společně s poslancem Petrem Bendlem (ODS) se shodli i na tom, že by vláda neměla regulovat trh s potravinami. „Politici by do cenotvorby potravin zasahovat neměli. Byla by to soutěž v populismu a roztrhání státního rozpočtu,“ doplnil poslanec.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nedávno se Pyjala, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemladý Ital , 24.05.2024 8:42:30
bušil do rachitického hrudníčku, jak on, a jeho vláda promyšlenými kroky zatočila s inflací. Teď, když se ukázalo, že zase lhal bude vinu házet na kohokoliv, třeba na obchodníky.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…