Práááásk. Výbuch zostřil napětí. Rusko se chystá, tuší český novinář

18.02.2022 19:18

V centru ukrajinského Doněcku okupovaného proruskými separatisty došlo během pátečního odpoledne k explozi vojenského vozidla, které patřilo policejnímu veliteli donbaského regionu. Přestože zřejmě nikdo nebyl při explozi zraněn, ozývají se obavy, že by mohlo jít o připravenou záminku pro útok na Ukrajinu. „Má to jen vybudovat dojem, že je nezbytné, aby tam Rusko udělalo pořádek,“ ozývá se od novinářů.

Práááásk. Výbuch zostřil napětí. Rusko se chystá, tuší český novinář
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí
K explozi automobilu pomocí nástražného zařízení došlo podle agentury TASS v centru okupovaného Doněcku poblíž vládní budovy separatistů.

Automobil patřící podle ruských novinářů policejnímu veliteli donbaského regionu Denisi Siněnkovovi po výbuchu zachvátil požár. Z místa nebyly hlášeny žádné oběti či zranění.

Centrem Doněcku výbuch otřásl po předchozích výstražných sirénách, kterými separatisté upozorňují obyvatele na zahájení evakuace. Vůdce mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin oznámení, že tamní úřady začaly s hromadnou evakuací civilních obyvatel do Ruska, pronesl v pátek odpoledne a krátce na to se již začaly sjíždět první autobusy.

Ukrajinský prezident Volodydymyr Zelenskyj podle tvrzení vůdce separatistů chystá okupovaná území Ukrajiny dostat zpět pod kontrolu. Ukrajina však jakékoli tvrzení o tom, že by měla v plánu získat zpět svá okupovaná území na východě za pomoci vojenské operace či získat Ruskem okupovaný poloostrov Krym násilím, odmítá.

Také ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba tvrzení separatistů o nadcházející ofenzivě ukrajinské armády odmítá. „Kategoricky odmítáme ruské dezinformační zprávy o údajných útočných operacích Ukrajiny nebo o sabotážích v chemických výrobních zařízeních. Ukrajina žádné takové akce na Donbasu neprovádí ani neplánuje. Jsme plně odhodláni pouze k diplomatickému řešení konfliktů,“ oznámil šéf ukrajinské diplomacie prostřednictvím svého twitterového účtu.

Právě tvrzení o údajných sabotážích ze strany Ukrajiny či nynější výbuch automobilu oživuje spekulace, že Rusko hledá záminku, kterou by mohlo ospravedlnit vojenskou operaci na území Ukrajiny. Před takovýmito scénáři již dříve s odkazem na své zpravodajce varovaly Spojené státy.

Ještě před čtvrtečním vyhrocením situace na Ukrajině separatisté prostřednictvím ruské tiskové agentury TASS tvrdily, že byly nalezeny desítky masových hrobů civilních obětí „ukrajinské agrese“. Tvrzení tehdy šířil vůdce mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin.

Že by nynější výbuch automobilu policejního velitele donbaského regionu Denise Siněnkovova mohl být přichystanou záminkou k válce, nastínil například novinář Luke Johnson. „Ten výbuch nevypadá až tak zle, ale zjevně to vypadá, že se vytváří řetězec událostí pro casus belli,“ naznačil s tím, že to sice není událost, která by přímo měla k válce vést, ale připravují si k ní dost možná půdu.

Také novinář Seznam Zpráv Filip Horký míní, že by mohlo jít o záminku pro Rusko. „Ke steskům: Netřeba se snažit vyznat v jednotlivých střípcích: Masové hroby, info o ostřelování, obviňování z terorismu; násilí na ruské menšině; evakuace civilistů; útoky na autobusy; výbuchy atd. To vše má jen vybudovat dojem, že je nezbytné, aby tam Rusko udělalo pořádek,“ naznačil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…