Prasklo to. Každý na to kašle. Konec covidu: Češka v Británii jasně

08.07.2021 9:52

„Ta situace je po šestnácti měsících téměř neudržitelná,“ oznámila Češka žijící ve Velké Británii, když popisovala, proč britský premiér Boris Johnson vyhlásil na 19. červenec konec koronavirových restrikcí. Kdyby to neudělal, lidé by prý stejně přestali nařízení dodržovat. Rozvolnění je prý ve Velké Británii vnímáno jako risk, je to ale risk, který stojí za to podstoupit.

Prasklo to. Každý na to kašle. Konec covidu: Češka v Británii jasně
Foto: Pixabay (CC0)
Popisek: Britská vlajka (tzv. Union Jack)

Majitelka konzultantské firmy žijící v Londýně Tereza Anteneová v rozhovoru pro DVTV prozradila, že lidé žijící v ostrovním království už mají covidových restrikcí plné zuby a jsou ochotni zariskovat a vsadit na kartu očkování. Čísla naznačují, že by tato sázka mohla vyjít. Ve Velké Británii sice rostou počty nově nakažených, ale vakcíny povětšinou brání těžšímu průběhu nemoci. Lidé nemusí do nemocnice zamířit tak často jako před očkováním.

„Ta situace je po šestnácti měsících téměř neudržitelná. ... Takže vláda přistoupila k tomu rozvolnění zcela logicky,“ poznamenala Anteneová s odkazem na 19. červenec, jenž se má stát dnem svobody. Jedním dechem dodala, že by lidé přestali dodržovat opatření, i kdyby to vláda nenařídila. Ani dnes už řada lidí nenosí roušky a schází se v hospodách. „Ona kdyby to vláda nenařídila, tak už si lidé pojedou život dál po svém,“ uvedla konzultantka.

Britští politici v plánovaném rozvolňování riskují, protože se může stát, že přijde další podzimní vlna a nemocnice znovu zaplní lidi s covidem, jenže současně nelze zapomínat ani na onkologicky nemocné Brity a na další pacienty, kteří mají řadu zdravotních problémů, ale kvůli covidu je nemohli řešit.

Poté se dovolávala osobní odpovědnosti každého člověka.

„To je o té odpovědnosti každého z nás, protože my ten virus stále neznáme. Je to o tom, naučit se s tím virem žít. A ten virus se učí žít s námi. To budou samozřejmě provázat i úmrtí, což je obrovská tragédie,“ poznamenala Anteneová.

Poté zopakovala, že britští politici sice riskují, ale podle jejího názoru jde o risk, který stojí za to podstoupit.

„Všechno to rozvolňování, ke kterému Velká Británie přistupuje, s sebou nese obrovská rizika. Je to ruleta. Na druhé straně je to poměrně kontrolovaná ruleta. ... Ale to očkování nás proti viru neochrání. Je to všechno o tom přístupu jednoho každého z nás."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…