Právnička Samková si přečetla smlouvu mezi ČSSD a Altnerem. Pro advokátovy dědice nemá dobré zprávy

09.06.2019 11:03

Advokátka Klára Samková napsala pár řádek ke sporu dědiců advokáta Zdeňka Altnera s ČSSD. Věnovala se mimo jiné i úvahám o tom, kde vlastně Altner a jeho potomci udělali chybu. V této souvislosti připomněla i slova velkého čínského vojevůdce Sun-c’.

Právnička Samková si přečetla smlouvu mezi ČSSD a Altnerem. Pro advokátovy dědice nemá dobré zprávy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Samková

Nejvyšší soud rozhodl, že ČSSD prozatím nemusí platit dědicům Zdeňka Altnera 338 milionů korun. Altner v 90. letech 20. století zastupoval ČSSD ve sporu o Lidový dům a poté, co spor vyhrál, vedl se stranou spor o to, zda mu zaplatila všechnu odvedenou práci či nikoliv. Sociální demokraté Altnerovi zaplatili už přes 70 milionů korun, ale Altner a po něm i jeho dědicové tvrdili, že měli zaplatit mnohem víc.

K celé kauze pár řádek napsala také advokátka Klára Samková, která se k tomu cítila oprávněná už proto, že se 29 let živí praktikováním práva. Na sociální síti Facebook vysvětlila, jak to chodívá ve sporech dlužníků s věřiteli. Poznamenala, že když úroky z dluhu mnohonásobně  převyšují původní dluh, dlužníci hledají cestu, jak se nenechat svými dluhy pohřbít, protože  fakt, že úroky z dluhu jsou vyšší než původní dluh chápou jako nespravedlnost.

„Chtěla bych říci, že v průběhu své praxe jsem se setkala několikrát s obdobnou situací, nezatíženou politickým pozadím – totiž, že úroky z prodlení významně převýšily původní hodnotu plnění – a vždy to mělo stejný průběh i konec: fundamentalistické lpění na tom, aby dotyčný dlužník zaplatil vše do posledního haléře, bez ohledu na jeho faktickou likvidaci, vedlo k situaci, kdy oprávněný nedostal nakonec nic. Dlužník totiž provedl nestandardní operace na samém okraji (prosím: nikoliv za okrajem) práva a placení pohledávky se vyhnul. (Například útěkem do insolvence, převedením firmy na ‚bílého koně‘ apod.) Neříkám, že je to správné, jen upozorňuji, jak to funguje ve skutečnosti. Totiž, zcela s poučkou mistra Sun-c’, který říká, že pokud nepřítele zcela obklíčíme, musíme mu postavit zlatý most, po kterém může z bezvýchodné situace vycouvat. Jinak totiž se může vzmoct na bezprecedentní obhajobu, která povede k proražení nepřátelského obklíčení a k nečekaným ztrátám,“ upozornila advokátka na sociální síti Facebook.

Nejlepší cestou by podle ní bylo, kdyby Altnerovi dědici a sociální demokraté uzavřeli nějakou dohodu. Tuto šanci prý však už promarnili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…