Pražská ZOO zahajuje 80. sezónu. Přijde i primátor

26.03.2011 16:35

ZOO Praha v sobotu zahájí jubilejní 80. sezónu. Otevřením rekonstruovaných Gočárových domků a křtem knihy Úsměvy z historie pražské zoo.

Pražská ZOO zahajuje 80. sezónu. Přijde i primátor

V areálu, který ročně navštíví víc než milion lidí, je přichystaná i oslava narozenin erbovního zvířete zahrady - klisny koně Převalského.

"Slavnost proběhne v 11:00 u Vzdělávacího centra. Kromě primátora Bohuslava Svobody, autora populárních vědeckých děl a letošního osmdesátníka Františka Janoucha a spisovatele Ondřeje Suchého promluví ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek," informovala ČTK mluvčí zahrady Jana Ptačinská Jirátová.

Hosté budou také svědky slavnostního křtu páru vzácných leguánů modravých, které pražská ZOO chová jako jediná zoologická zahrada v Evropě. Dostala je od chovatele z Maďarska. "Z našeho pohledu se jedná o poklad srovnatelný s nálezem hrnce keltských mincí," řekl tehdy kurátor plazů Zoo Praha Petr Velenský.

Gočárovy domky budou sloužit jako občerstvení a galerie. Jsou postavené v tzv. národním stylu a vznikly na počátku 20. let minulého století. Autor se při jejich vytváření nechal inspirovat lidovou architekturou, domy byly vyzdobené v barvách trikolory.

Původně byly tři a stály na letišti ve Kbelích. V 60. letech byly demontovány a přemístěny do areálu trojské zoologické zahrady. V srpnu 2002 je poškodila povodeň, rekonstrukce stála více než 42 milionů korun.

Čtěte:

Praha: Primátor předal pražské ZOO unikátní elektromobil

Pražskou ZOO navštívilo loni o sto tisíc lidí méně než dřív

Ostrava: Aktuálně ze zoo. Jak se daří slůněti?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…