Premiér se nebojí o osud ODS: Je plná slušných a poctivých lidí

15.04.2013 15:12

Premiér Petr Nečas ve svém prohlášení odmítl pesimistické scénáře týkající se osudu „jeho“ ODS. Naopak – má za to, že přestože jsou nyní preference nízké, strana se zachrání díky dobrému programu.

Premiér se nebojí o osud ODS: Je plná slušných a poctivých lidí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Premiér Petr Nečas

Podle Nečase je běžné, že strana, která nese za vládnutí odpovědnost, je vždy obviňována z toho, že příliš ustupuje svým koaličním partnerům. „Přitom každé koaliční vládnutí s sebou nese křehkou stabilitu a politické kompromisy a je jedno, jestli je mandátů 118 nebo 101,“ zdůraznil s tím, že i přesto nese vládní program jasný rukopis ODS.

ODS byla podle premiéra vždy garantem základních demokratických hodnot. „Každý kromě české levice vidí, co se v Evropě děje, a přizpůsobuje tomu svoji politiku. U nás naopak sílí nostalgie po minulém režimu. Nereformovaní komunisté se díky otevřené náruči ČSSD stále více etablují na správě země a obrana svobody není dvacet čtyři let po pádu totality jen prázdnou frází. Nelze přehlédnout, že se společnost proměňuje,“ píše Nečas.

Lidé jsou podle něj krizí frustrováni a vyčítají ODS, že se stále situace nelepší. Pravicový volič je podle něj navíc přísnější. „ODS musí tuto setrvačnost zlomit a kroky v tomto směru jsou viditelné už dnes. Ať už změnami v Praze, rušením některých problematických oblastí nebo odchodem řady lidí, kteří ODS kompromitovali. Nikdy předtím nedocházelo k takovému posunu ve vyšetřování ekonomických a korupčních kauz jako nyní,“ myslí si premiér.

Nečas je přesvědčen, že jeho stranu zachrání Agenda 2014. ODS bude dále prosazovat nulové zadlužení státu, chce hájit podnikatele a živnostníky. Jeho strana chce také mít sebevědomí názor na dění v EU. „Vzhledem k zásadním změnám, probíhajícím v evropském právu od vstupu do EU, podmíníme přijetí eura referendem. Protože ODS je postavena na členské základně přesahující dvacet tisíc v drtivé většině slušných a poctivých lidí, nemám i přes současné problémy o její budoucnost obavy,“ uvedl Nečas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…