Přestřelka v Ostravě. Policisté zabili muže, který střílel na exekutora

20.07.2016 16:01

Policie zastřelila muže, který pálil na vykonavatele soudem nařízeného vystěhování v Ostravě. Muž nelegálně drženou zbraní předtím postřelil policistu, exekutora i jednoho dalšího člověka.

Přestřelka v Ostravě. Policisté zabili muže, který střílel na exekutora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

Jak uvádí server Deník.cz, k incidentu došlo ve středu dopoledne nedaleko místní věznice Heřmanice. Soudní vykonavatel dorazil na místo vyklidit nemovitost. Podle všeho byl muž o všem informován a měl možnost se sám předem z bytu vystěhovat. Vše tedy postupovalo podle zákona až do chvíle, kdy muž začal exekutora ohrožovat. Ten z obav o svou bezpečnost zavolal policejní hlídku. 

  • Původní text ZDE

„Muže zastřelili policisté, kteří u soudního vystěhování asistovali. Jejich včasný a profesionální zákrok zabránil vážnějším následkům,“ potvrdil novinářům náměstek krajského policejního ředitele Radim Wita. Šedesátiletý muž totiž proti exekutorům vystřelil z nelegálně držené automatické zbraně. Zabit byl až v opakované palbě policistů. Na místě byli zraněni úřednice i exekutor, oba jsou však mimo ohrožení života. Z důvodu obav, že je na místě munice, byl dům prohledán psovody a pyrotechniky. 

„Jsem zděšená střelbou na vykonavatele soudního exekutora, kterého zranil střelbou dlužník. Dotýká se mě to o to více, že šlo o zkušeného kolegu z mého úřadu. Děkuji policii, že rychle zasáhla a ochránila život mého zaměstnance a všech zúčastněných osob. Je mi samozřejmě nesmírně líto zmařeného lidského života,“ uvedla k celé události prezidentka Exekutorské komory ČR Pavla Fučíková. Podle ní je událost důsledkem stoupající agresivní nálady ve společnosti, v níž se neplacení dluhů považuje za normální.

„Exekutoři, kteří jako službu společnosti provádějí výkon rozhodnutí, který historicky nikdo neměl zájem dělat, jsou v první linii,“ podotýká. 

„Celý náš stav je ve vyhrocené situaci, kterou podporují i veřejná nesmyslná vyjádření o našich údajně vysokých příjmech, které eskalují antipatie vůči nám. Řešme podstatné a systémové problémy. Celou dobu na ně upozorňujeme a navrhujeme řešení, ale naše výzvy k debatě nejsou vyslyšeny. Místo práce nad systémovými problémy bohužel dochází k nahodilým a populistickým krokům, které ztěžují výkon naší profese. Vyzýváme k tomu, aby se odpovědné osoby zabývaly opravdovými problémy lidí s neřešitelnou mírou zadlužení,“ apeluje Fučíková. Podle ní v poslední době eskalují protiexekutorské nálady. 

„Naši zaměstnanci jsou v panice. Nejenom z nejistoty o budoucnost, ale dnes se bojí i o svoji bezpečnost. Potřebujeme od exekutivy i poslanců slyšet, že naši profesi berou vážně a jde jim o stabilitu a její rozvoj. Všichni se přece shodneme na tom, že dluhy se mají platit,“ uzavřela.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…