Přesvědčit seniory! Vědec na ČT rozstřelil strach, s covidem je amen

27.05.2021 16:26

Biochemik Zdeněk Hostomský tvrdí, že v současné situaci je očkování dětí nad dvanáct let proti covidu-19 zbytečné. „Čistě teoreticky by to šlo, už k tomu probíhají klinické studie, ale podle mě ještě nenastal čas zaměřovat se na malé děti, protože ještě stále nemáme vyřešené očkování lidí, kteří jsou skutečně ohroženi,“ řekl Hostomský v České televizi s tím, že je lepší přesvědčit jednoho seniora než naočkovat tři dvacátníky.

Přesvědčit seniory! Vědec na ČT rozstřelil strach, s covidem je amen
Foto: Věda/Výzkum AV
Popisek: Biochemik Zdeněk Hostomský

Od června se otevře očkování pro všechny straší 16 let a také se čeká na rozhodnutí Evropské lékové agentury, zda očkovat děti už od 12 let. To je podle Hostomského sice možné, ale zbytečné. „Už probíhají klinické studie a ve Spojených státech to asi bude známo jako první. Z imunitního hlediska je pravda, že děti od 12 let již mají vyvinutý imunitní systém zhruba stejně jako lidé ve dvaceti letech, čili teoreticky by to šlo. Ale čistě z osobního hlediska podle mě ještě nenastal čas zaměřovat se na malé děti, protože ještě stále nemáme vyřešené očkování těch lidí, kteří jsou skutečně ohroženi. Ještě stále zbývá přes 20 % lidí nad 70 a 80 let,“ apeloval Hostomský.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

„Je mnohem lepší jeden obrácený osmdesátník, kterého přesvědčíme, aby se nechal očkovat, než nechat očkovat třeba tři dvacetileté. To je pro zvládnutí té epidemie mnohem zásadnější. Já bych na ty děti určitě netlačil, protože ony ani nejsou velkým zdrojem té infekce, a opravdu bych se hlavně zaměřil na ty starší ročníky,“ opakoval biochemik.

Hostomský navíc upozorňuje, že malé děti mají brzlík, díky kterému se mohou přizpůsobovat novým věcem, což starší už nemají. „Těm dětem ta infekce moc nehrozí a navíc si přirozeně dokážou vytvořit protilátky. U dětí není nutné to uspěchat už i proto, že ty vakcíny, které teď používáme, jsou zatím v podmínečném režimu. Není to běžná vakcína, která je několik let odzkoušena,“ pokračoval Hostomský.

Vakcína je podle něj sice stále v podmínečném režimu, ale stížnosti na nedostatečné klinické testování a nedůvěra ve vědu je špatně. „Díky vědě máme ty vakcíny a budou léky a ty stížnosti, že se vše dělá bez pořádných výzkumů, jsou liché, všechno probíhá správně, sbírají se data, vyhodnocují a tak dále, jen to bude ještě trvat několik let,“ řekl biochemik.

Podle Hostomského se už dalších vln obávat nemusíme, protože velká část populace bude v průběhu léta již naočkovaná a navíc výrazná část lidí má již protilátky po prodělání nemoci. „Už skoro není nikdo, kdo by se měl ještě nakazit, takže ty další vlny už prostě nepřijdou. A nehrozí ani ty takzvané nové varianty, protože na ty stále platí ty vakcíny,“ předpověděl Hostomský a doporučuje všem nechat se očkovat. „Ačkoliv samozřejmě jsem pro to, aby to bylo na dobrovolné bázi, ale apeloval bych na všechny z rizikových kategorií, kteří se zatím očkovat nenechali. U těch dětí bych se do toho opravdu ještě nehrnul,“ zopakoval Hostomský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…