Převrat! Akorát že vůbec. Vypuštěno VIDEO, jak to bylo s „útokem na Kapitol“. A dějí se věci

19.11.2023 18:04

Předseda Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických Mike Johnson oznámil, že bude zveřejněno 95 % záznamů z 6. ledna 2021, kdy proběhl útok na americký Kapitol ze strany demonstrantů, kteří protestovali proti výsledku prezidentských voleb 2020. Nově zveřejněné záznamy ukazují, že policisté demonstrantům průchod do budovy Kapitolu usnadňovali a útok podněcovali. Donald Trump Johnsonovi pogratuloval k odvaze.

Převrat! Akorát že vůbec. Vypuštěno VIDEO, jak to bylo s „útokem na Kapitol“. A dějí se věci
Foto: Archiv JH
Popisek: Demonstrace ve Washingtonu D. C. před Bílým domem

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13589 lidí
K útoku na Kapitol Spojených států amerických došlo 6. ledna 2021. Část protestujících proti výsledku prezidentských voleb z podzimu 2020, ve kterých kandidát Demokratické strany Joe Biden porazil republikánského kandidáta Donalda Trumpa, vtrhla do budovy Kongresu i do jednacích sálů budovy. Při útoku na Kapitol bylo zraněno údajně asi 140 policistů a škody se vyšplhaly až ke třem milionům dolarů. Z účasti na útoku bylo obžalovaných přes tisíc osob.

Republikáni ze Sněmovny reprezentantů teprve nyní začali zveřejňovat většinu bezpečnostních záznamů z tohoto útoku, v pátek tak oznámil předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Na webových stránkách výboru pro správu Sněmovny reprezentantů bylo od pátku zveřejněno přes 90 hodin záznamů. Zveřejněno by mělo být zhruba 95 procent ze 44 000hodinové pásky s výjimkou segmentů, které obsahují citlivé bezpečnostní informace. „Pravda a transparentnost jsou rozhodující. Dnes začneme okamžitě zveřejňovat video na veřejné webové stránce a budeme co nejrychleji přidávat na web téměř všechny záběry, více než 40 000 hodin,“ uvedl Johnson. Zbylé záznamy by měly být zveřejněny v pondělí.

„Toto rozhodnutí poskytne milionům Američanů, obžalovaným, organizacím veřejného zájmu a médiím možnost vidět na vlastní oči, co se ten den stalo, než aby se museli spoléhat na výklad malé skupiny vládních úředníků,“ řekl Johnson ve svém oznámení.

Nově zveřejněné záznamy však vyvolávají debatu nad tím, zda náhodou nebyly nepokoje záměrně podněcovány. Podle videí se zdá, že policie střílela gumové projektily a granáty se slzným plynem do davu demonstrantů ještě před tím, než se kdokoliv z nich pokusil do budovy Kongresu vtrhnout, a mnohá americká média se tak shodují na tom, že doposud zveřejněné záběry vykreslovaly falešný obraz toho, co se 6. ledna skutečně odehrálo.

Jeden ze záběrů ukazuje, že policisté do budovy zvou pokojně se shromažďující demonstranty na chodbách. Demonstrující si proto nemuseli být vědomi toho, že jejich chování je nezákonné, když je do budovy eskortovali samotní policisté.

Mnozí proto požadují okamžité propuštění lidí, kteří byli kvůli útoku odsouzeni a posláni do vězení.

V odpověď na zveřejněné záběry vznesl republikánský senátor Mike Lee otázku, proč záznamy byly zveřejněny teprve teď – skoro po třech letech od útoku – a zpochybnil tak integritu v současnosti již rozpuštěného výboru a role republikánských členů Liz Cheney a Adama Kizingera v něm. Výbor obvinil ze selektivního sdílení informací. „Proč se Liz Cheney a Adam Kizinger nikdy nezmínili o žádné z těchto nahrávek? Možná je nikdy nehledali. Možná ani nikdy nezpochybnili svůj vlastní příběh. Možná byli příliš zaneprázdněni selektivním únikem textových zpráv republikánů, které chtěli porazit,“ napsal na sociální síť X.

Výbor Sněmovny reprezentantů pro útok z 6. ledna byl rozpuštěn v lednu 2023 poté, co v prosinci minulého roku zveřejnil svůj závěrečný report. Složen byl ze sedmi demokratů a dvou republikánů.

Senátor Lee proto nyní volá po vyšetřování výboru.

Nadnesl též otázku, kolik dalších videozáznamů mohlo být výborem nebo tehdejší předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou být zničeno. „Vzhledem k důkazům, které zjevně potlačili, kolik stopáže (a kolik dalších záznamů) si myslíte, že Nancy Pelosiová a výbor J6 záměrně ztratili nebo zničili?“

Bývalý prezident a současný kandidát na prezidenta ve volbách 2024 Donald Trump v příspěvku na sociální síti Truth Social Miku Johnsonovi pogratuloval ke kuráži ke zveřejnění záznamů. „Blahopřeji předsedovi Sněmovny reprezentantů Miku Johnsonovi za to, že měl odvahu a statečnost vydat všechny záznamy z J6, které explicitně odhalí, co se 6. ledna skutečně stalo!“ napsal Trump.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tak jako v Česku byl předem vybrán , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 20.11.2023 7:42:30
Fiala , aby vyhrál nad Babišem, byl v USA vybrán Biden, aby vyhrál nad Trumpem.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…