Prezident hanobí úřad nejvíc sám, zaznělo u Jílkové a vypukla vřava. A jelo to celou hodinu. Soudruh prezident, Ondráček s pendrekem, rozmázlá hlava Jiřího Pospíšila

01.12.2016 23:08

Před 14 dny původně 64 poslanců navrhlo, aby ten, kdo veřejně hanobí prezidenta, byl potrestán až odnětím svobody na jeden rok. Pokud by se tedy za urážky prezidenta končilo ve vězení nebo by se platily pokuty, byla by společnost slušnější a vychovanější, nebo by byla ohrožena svoboda slova? Zahájila pořad Máte slovo České televize moderátorka Michaela Jílková.

Prezident hanobí úřad nejvíc sám, zaznělo u Jílkové a vypukla vřava. A jelo to celou hodinu. Soudruh prezident, Ondráček s pendrekem, rozmázlá hlava Jiřího Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

„K návrhu zákona mě vedl stav společnosti, která hrubne,“ řekl jeden z navrhovatelů zákona, poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. „Je normální, že když chceme vést dialog, tak někoho musíme urážet? Můžeme přece konfrontovat názory,“ domnívá se Ondráček. „Máme trestní právo, které už chrání před vulgaritou některé konkrétní osoby,“ dodal také Ondráček.

„Tento návrat zavání komunistickou ochranou papalášů. Ve svobodné společnosti nemají mít politici ochranu před vlastními voliči,“ zareagoval europoslanec a exministr spravedlnosti za TOP 09 Jiří Pospíšil. Dodal, že ani on sám není rozhodně příznivcem vulgarit. „Ve chvíli, kdy je politik chráněn více než občan, je papaláš,“ řekl.

„Tento návrh podporuje ztrátu svobody nás všech. Politik, veřejná osoba, musí snést i drsné slovo. Takto vypadá postupné omezování svobody slova,“ reagoval rovněž ředitel Občanského institutu Roman Joch. „Pan Miloš Zeman je starý, nemocný člověk, kdyby váš zákon byl přijat, musí jít pan prezident do vězení, neboť nikdo nehanobí prezidentský úřad tak jako on,“ řekl Joch a začala vřava. 

„Pan doktor Joch těžko pana prezidenta urazí. Ty snahy jsou tedy velmi marné,“ zareagoval psychiatr Ivan David. Podle něj vulgární nadávky nejsou kritikou. „A kritikou nejsou ani lživá tvrzení,“ dodal.

„Společný zájem je, aby kultivovanost diskuse stoupala. A asi se jen neshodneme na tom, jakým způsobem tak učinit, zareagoval aktivista Martin Uhlíř, jenž považuje současný návrh za návrh náhubkového zákona. Na straně prezidenta pak stál důchodce Miroslav Trčka z Popovic u Rajhradu.

I jiný prezident

Pospíšil se následně rozlítil nad tím, že debaty vztahujeme k současnému prezidentovi Miloši Zemanovi. „Ale bude v budoucnosti jiný prezident a na něj se to musí vztahovat stejně,“ zmínil se.

„Tento zákon existoval za T. G. Masaryka, existuje v řadě zemí,“ zareagoval spisovatel Jan Antonín Krystek z publika. „Domnívám se, že nelze srovnávat prvorepublikové deklarace se současným právem,“ odpověděl Uhlíř. 

„Jestliže udělám vaši hlavu jako rozmázlé lejno, tak vám to nevadí?“ zeptal se v následné bouřlivé diskusi Ondráček Pospíšila. „Víte, kolik dostanu po dnešním dni kritických dopisů? Ale mně to nevadí. Dal jsem se na vojnu, musím bojovat,“ glosoval Pospíšil. „Proč by měl mít soudruh prezident větší ochranu?“ zeptal se poté divák. Poté, co následovaly velký křik a hádka mezi diváky, Jílková zaburácela: „Moment.“

Pomluva či hanobení

Pokračovala diskuse o rozdílu mezi pomluvami a hanobením. „Pomluva není hanobení. Pomluva je to, že o jiném řeknete ošklivý údaj. Hanobením se rozumí subjektivní, hrubě urážlivý projev zesměšňující projev dané osoby,“ vysvětlil Ondráček. „My chceme vědět, za co budeme zavření,“ řekl Pospíšil. „Jak je vidět, komunistický poslanec není schopen ani říct, co je hanobení,“ rozlítil se Joch. „Mám pocit, že pan Ondráček má pocit, že je 16. listopad 1989 a on má pendrek a těší se, až nás zbije,“ řekl. „Je problém, že pan Joch nemá právní vzdělání a šíří hysterii,“ oponoval Ondráček.

Co ale když někdo slyší taková slova od prezidenta, tak pak nejsou schopni reagovat jiným slovníkem? I toto téma se následně probíralo. „Pokládám to za dobrou příležitost, abychom se rozhovořili o úrovni komunikace,“ vzpomněl David na Pussy Riot, Ztohoven a další skupiny. 

„Jestli někdo z vás nedokáže pochopit, že je hanobení prezidenta to, že se na něj házejí vajíčka, tak kde to jsme? Jestli jednou zvolíme hlavu státu, tak ji musíme brát s úctou,“ zareagovala divačka z publika. „Ale to je výtržnictví,“ snažila se jí vysvětlit Jílková. Divačka však trvala na tom, že jde o hanobení prezidenta. „Za nadávky si myslím, že máte být odsouzen morálně, nikoliv trestněprávně,“ doplnil Pospíšil. 

Zákon je podle Davida nebezpečný i v tom, že mnozí lidé se budou snažit najít sprosté slovo, aby byli co nejzajímavější. „Ten zákon je kontraproduktivní. Ale vznikl proto, že je potřeba zabránit verbálním útokům na prezidenta,“ sdělil David.

Jeden z diváků pak vyjádřil obavy, že se naše zákony vracejí před rok 1989. „Chci žít ve svobodné zemi,“ zaburácel divák. Další z diváků pak uvedl, že za problémy společnosti stojí mimo jiné média. „Voliči neposlouchají recepty médií,“ rýpl si divák i do veřejnoprávní televize.

Příští týden se bude pořad věnovat homosexuálům, kteří chtějí adoptovat dítě svého partnera. Pořad Máte slovo je vysílán každý týden ve čtvrtek od půl desáté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…