Primátor Ostravy: Hodili nás do vody a pomoz si, kdo můžeš

31.07.2020 21:25

Ekonomický šok má za následek velký hospodářský propad. Premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že věří českým firmám, že se přizpůsobí. Jaké ale mají podmínky, aby se udržely při životě? A jak se promítají ekonomické ztráty v konkrétních krajích a městech, jak zabránit tomu, že by chudší části země zchudly ještě víc? I o tom bylo dnešní Interview ČT24 s primátorem Ostravy Tomášem Macurou (ANO).

Primátor Ostravy: Hodili nás do vody a pomoz si, kdo můžeš
Foto: Daniela Černá
Popisek: Primátor Ostravy Tomáš Macura

Česko zažívá největší ekonomický propad v novodobé historii. To se dotýká celkového poklesu HDP téměř o 11 procent. Podle ekonomů se to dalo čekat; to říká také premiér, ale zároveň dodává, že je optimistou, co se týče státního rozpočtu. Je primátor Macura také optimistou? „Ohledně státního rozpočtu bych tady nechtěl vést nějaké spekulace. Zabývám se městským rozpočtem, a tam optimisty docela jsme. Udělali jsme taková opatření, abychom ten letošek zvládli docela dobře,“ uvedl Macura. 

„Zcela jistě Česko potřebuje urychlit kroky směřující k transformaci ekonomiky. O to více tedy Ostrava a Moravskoslezský kraj, který byl centrem těžkého průmyslu, takže nás to tíží ještě více než zbytek České republiky. Ale já myslím, že ta cesta, kterou jdeme, je správná. A teď jde jen o to projít tou koronavirovou krizí, neztratit to tempo, a naopak to brát skutečně jako impuls k urychlení,“ dodal.

A byl Macura od začátku přesvědčen o správnosti toho kroku, v podstatě ekonomiku zastavit a vypnout kvůli zdravotním hlediskům? „Já jsem o tom úplně, upřímně řečeno, přesvědčen nebyl. Na straně druhé to ani nikomu nezazlívám, tohle rozhodnutí, protože to je skutečně bezprecedentní událost, záležitost, jev, fenomén, u kterého těžko někdo mohl mít nějaký mustr, jak postupovat, a určitě je z toho delšího odstupu lepší, že zvítězila taková opatrnost a řekněme jakási předvídavost. Jedno je jisté – že si takovéto druhé zavření už dovolit nemůžeme,“ podotkl Macura. 

„Pevně věřím, že už to takové ani nebude, že jsme chytřejší, že se některé technologie a postupy nastavily, ale i kdyby přišla druhé vlna v rozsahu první, neřkuli větší, tak myslím si, že už takto utlumit ekonomické činnosti nepůjde jako v rámci té vlny první, protože stále budeme potřebovat někoho, kdo bude péct chleba a vyrábět elektřinu a dodávat vodu. Ono to zkrátka nejde zavřít,“ dodal.

Své pak Macura řekl i k nedostatku ochranných pomůcek, což podle něj skutečně byl problém. „Tam jsme skutečně všichni byli hozeni do vody a pomož si, kdo můžeš. Vyjádření vlády, která říkala, že všechno máme, byla zpočátku skutečně velkoústá, ta realita byla maličko jiná, ale nakonec jsme se s tím všichni vyrovnali a já věřím, že teď už jsme na to daleko lépe připraveni, alespoň my jako město ano,“ řekl. 

Co se týče posledních opatření, která Ostravu postihla a kvůli nimž se dokonce konaly demonstrace, tak kvůli nim se zlobil i Macura. „Ale ne snad ani na podstatu těch opatření, ale na způsob jejich vyhlášení. Kdy ta platnost těch opatření byla vyhlášena skutečně z minuty na minutu, bez jakéhokoliv předchozího aviza. Naopak jsme byli dlouhé týdny ujišťováni, přes růst těch nakažených na Karvinsku, že vlastně situace je pod kontrolou a nic nehrozí, tak o to více jsme byli zaskočeni tou okamžitou platností opatření, to za prvé. A za druhé i jejich plošností na území celého kraje, přestože ta incidence případů je dramaticky odlišná od nějaké vísky v Bruntále až po Stonavu v blízkosti černouhelných dolů. Takže to byly dvě věci, vůči kterým ten hněv, to nepochopení bylo namířeno, a nemyslím si, že by někdo principiálně rozporoval potřebnost těch opatření jako takových,“ zmínil. 

Otázka směřovala také k dolům. „K zavření šachet, nebo k utlumení jejich provozu mělo skutečně dojít dříve, než se stalo. Asi by to zabránilo tak rychlému šíření nemoci, zejména v té karvinské části regionu,“ dodal. 

Závěrem se pak Macura vyjádřil k činnosti vlády jako takové a k častým rozkolům, ke kterým v ní dochází – kdy například ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) řekne, že situace není tak dramatická, ale ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce ještě ten den svolávat krizový štáb.

„Mně se to nelíbí. Dívám se na to samozřejmě zpovzdálí, ale upřímně si neumím představit, že by takhle fungovalo vedení města u nás, které je složeno ze čtyř koaličních stran. Kdyby k tomu mělo docházet, musel bych to řešit. Naštěstí vystupujeme jedním hlasem, a přál bych si, aby to tak bylo i na straně vlády. Byť na straně druhé nelze nevidět, že se blíží krajské volby a že si každý svým způsobem čechrá peří a pochopitelně má to i tenhle aspekt,“ sdělil.

„Každý teď vystupuje trošku razantněji, každý se chce více zviditelnit, možná to začal ne úplně šťastně vicepremiér Hamáček (ČSSD), ale máme dva měsíce před volbami. ČSSD hraje o všechno a ta reakce ministrů za hnutí ANO na sebe nenechá dlouho čekat,“ dodal primátor Macura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…