Přísná opatření: Nečas a strážkyně cen elektřiny si vyšlápli na solární barony

23.05.2013 11:34

Premiér Petr Nečas dnes jednal s předsedkyní Energetického regulačního úřadu Alenou Vitáskovou o řešení důsledků podpory obnovitelných zdrojů energie. Podle Vitáskové nynější nastavení přináší náklady, které jsou nad síly české ekonomiky. Letos jde na tuto podporu celkem 44,4 miliardy korun a tyto náklady v příštích letech ještě vzrostou.

Přísná opatření: Nečas a strážkyně cen elektřiny si vyšlápli na solární barony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na konferenci Budoucnost českého důchodového systému vstoupil premiér Petr Nečas do druhého důchodového pilíře. Vzhledem ke svému věku volil prý konzervativnější variantu

Premiér Nečas vystoupil po jednání spolu s předsedkyní Vitáskovou na tiskovém brífinku. Zdůraznil, že energetika je zásadní téma pro celou EU. S Vitáskovou se shodují v tom, že podpora obnovitelných zdrojů byla v ČR nastavena velmi štědře a že je třeba mít pod striktní kontrolou výdaje.

Premiér Nečas nechce znepokojovat poctivé, většinou ty malé provozovatele, například solárních elektráren. Na ty se stát nechce zaměřit. Komise složená ze zástupců z Nejvyššího kontrolního úřadu, Energetického regulačního úřadu, Státního zastupitelství a Policie ČR by měla spolupracovat při kontrole těch velkých, mamutích fotovoltaických elektráren, které jsou příjemci většiny peněz, jež jdou na obnovitelné zdroje.

Premiér Nečas řekl novinářům, že výplata podpory by měla být v budoucnu vázána na povinnost rozkrytí vlastnických strukrur podniku. Podle Nečase je třeba se zaměřit na ty nepoctivé podnikatele. Nečas však zároveň vyjádřil názor, že těch slušných a poctivých je i v tomto oboru alespoň 90 procent. Rovněž potvrdil, že bude třeba objasnit roky 2008 a 2009 v souvislosti s podporami do obnovitelných zdrojů.

Veřejnost i odborníci vidí problém hlavně v segmentu fotovoltaiky. Právě tam plyne 64 % z oněch 44 miliard ročně do energie z obnovitelných zdrojů. Předsedkyně ERÚ uvedla, že nepoměr je patrný i z toho, že se z obnovitelných zdrojů vyrobí pouze 12 procent energie.

Jde o to zbytečně nezvyšovat náklady na ceny energií

ERÚ se nyní snaží o novelu zákona, která by od počátku příštího roku zastavila poskytování podpory novým obnovitelným zdrojům. Výjimku by měly pouze vodní a větrné elektrárny, které už jsou rozestavěné nebo je na jejich stavbu uděleno stavební povolení. Podle ní je třeba zastavit nárůst nákladů na obnovitelné zdroje.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková také zdůraznila, že ERÚ je nezávislý úřad, který nemůže odebírat licence například na popud policie. To není jeho úkolem.

ERÚ má tedy plnit dohled nad energetickým trhem a zajistit rovné příležitosti pro všechny zúčastněné na trhu. Podle Vitáskové nyní domácnosti i firmy ubíjí vysoké ceny energií a proto je třeba zastavit nebo zpomalit růst částky, která se vyplácí na podporu obnovitelných zdrojů. O to usiluje ERÚ i vláda.

Energetický úřad se již pustil do kontrol vydaných licencí a všech dokumentů s nimi souvisejícími. Podle Vitáskové se jedná prý zhruba o 162 prověřovaných firem a o velké fotovoltaické elektrárny.

Stát letos přispívá na obnovitelné zdroje 11,7 miliardy korun ze státního rozpočtu a zvažuje zvýšení příspěvku o další dvě miliardy. Zbývající část platí všichni spotřebitelé v cenách elektřiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …