Problém pro Ukrajinu: V Polsku jim blokují kamiony. Jde o živobytí

19.11.2023 15:45

Protest polských řidičů kamionů pokračuje. Blokují tři hlavní přechody mezi Polskem a Ukrajinou. Kolona ukrajinských kamionů je dlouhá přes dvacet kilometrů. Předseda stávkujících uvedl, že pouštějí pouze jeden kamion za hodinu. Protestují především kvůli zrušení přepravních kvót od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Problém pro Ukrajinu: V Polsku jim blokují kamiony. Jde o živobytí
Foto: Repro: YouTube
Popisek: kolona kamionů na hranicích Polska a Ukrajiny

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13587 lidí
Polští řidiči kamionů blokují tři hlavní přechody s Ukrajinou jako protest proti konkurenci ukrajinských řidičů. Tento spor, jak informoval již před týdnem deník Financial Times, komplikuje jak válečné úsilí Kyjeva proti Rusku, tak i vztah Kyjeva s Evropskou unií vzhledem k tomu, že Polsko představuje hlavní cestu na Ukrajinu pro vojenskou a humanitární pomoc.

Protesty blokují pomocí nákladních automobilů a traktorů tři hlavní přechody pro veškerou nákladní dopravu pouze s výjimkou vojenského nákladu. Řidiči požadují, aby Evropská unie obnovila přepravní kvóty, které platily před Ruskou invazí na Ukrajinu a omezovaly počet ukrajinských kamionů, které mohly vjet do Polska a následně do zbytku Evropské unie.

Svůj protest obhajují polští řidiči kamionů slovy, že tím brání své živobytí. „Myslím, že Evropská unie chtěla Ukrajině pomoci, a to je v pořádku. Ale nedomyslela to, že Ukrajina převezme naše trhy,“ uvedl pro BBC předseda stávkového výboru Pawel Ozygala.

Ozygala dodal, že jeho vlastní firma od počátku války přišla kvůli ukrajinským firmám zhruba o sto tisíc eur – téměř dva a půl milionu korun. „Podporujeme Ukrajinu, ale musíme také podporovat své vlastní rodiny. Pro naše firmy je to nyní otázka ‚být, nebo nebýt‘,“ uvedl předseda výboru. Zatím propouštějí přes přechod pouze jeden kamion za hodinu. Povolení protestovat mají až do ledna.

BBC informovala, že kolona ukrajinských kamionů se kvůli protestům táhne více než dvacet kilometrů od východní hranice Polska. Ukrajinští řidiči nyní spí v kabinách nákladních aut a čekají na přejezd. V pátek mnozí z nich uvedli, že k hranici se posouvají rychlostí jeden kilometr za den.

Ukrajinský velvyslanec v Polsku označil mezitím protest dopravců za „kudlu do zad“ ze strany Polska, která Ukrajině zatím byla blízkým spojencem.

„Chtěl bych poděkovat našim bratrským Polákům za toto utrpení,“ řekl BBC jeden z řidičů ukrajinského kamionu čekajícího v koloně a doplnil, že on i jeho kolegové řidiči už „smrdí jako psi“.

Ukrajinské ministerstvo infrastruktury spolu s nadnárodními dopravními sdruženími mezitím vyčlenilo na pomoc řidičům speciální personál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Problém pro Ukrajinu?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŽluťas , 19.11.2023 16:17:49
Nebo spíše problém pro zahraniční majitele firem, zabývajících se na Ukrajině zemědělstvím? Kolik zemědělské půdy asi ještě patří Ukrajincům? Kolik firem obdělávajících tuto půdu patří Ukrajincům?

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…