Profesor Piťha varoval před ovládnutím světa homosexuály. Skandál, tohle už pod koberec nezametou, křičí Tomáš Halík

13.10.2018 7:57

V katedrále sv. Víta u příležitosti státního svátku promluvil 28. září promluvil kněz, bohemista, lingvista a pedagog Petr Piťha. Vyjádřil se k tzv. Istanbulské smlouvě. Varoval, že i kvůli této úmluvě se vládnoucí třídou v naší společnosti stanou homosexuálové. Mnoha lidem tímto kázáním zvedl tlak. Ozval se např. profesor Tomáš Halík, který Piťhovo kázání označil za „skutečně skandální“.

Profesor Piťha varoval před ovládnutím světa homosexuály. Skandál, tohle už pod koberec nezametou, křičí Tomáš Halík
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Profesor Piťha sdělil věřícím, že Istanbulská smlouva roztrhá tradiční rodiny, Otázkou je, jak. To už podle sobotních Lidových novin Piťha jaksi nevysvětlil. Dalšího profesora Tomáše Halíka nazlobilo kázání natolik, že podle něj celá věc nesmí být zametena pod koberec.

„Kázání Petra Piťhy je skutečně skandální a fakt, že bylo proneseno v katedrále, a navíc v den velké církevní i státní slavnosti, znamená, že tento skandál, opravdu ‚veřejné pohoršení‘, nelze jen tiše přejít a ‚zamést pod koberec‘, jak se v církvi bohužel dlouho se skandály zacházelo,“ sdělil teolog, vysokoškolský pedagog a prezident České křesťanské akademie Halík.

Proděkan Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy Benedikt Mohelník to viděl stejně. Takto agresivní kázání, jaké pronesl Piťha, podle Mohelníka na půdu katedrály rozhodně nepatří.

Někteří politici však byli k Piťhovi podstatně mírnější. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek poznamenal, že na adresu homosexuálů ve veřejném prostou zaznívají i mnohem horší věty. „To, co říkal monsignore Piťha, byla buď nadsázka, nebo to bylo skutečně přitažené za vlasy. Já bych to nepřeceňoval, bylo to jedno kázání. Myslím, že tady padají daleko horší věci,“ uvedl.

Sluší se připomenout, že lidovci patří ke kritikům Istanbulské úmluvy. Tvrdí, že je vše dostatečně ošetřeno v českém právu a tuto úmluvu už jsme podepisovat nemuseli.

Na Hradě se profesor Piťha dočkal důrazného zastání. Naproti tomu Česká ženská lobby podala na Piťhu trestní oznámení pro údajné šíření poplašné zprávy.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…