Promořit polovinu populace a epidemie skončí, říká imunolog. Ale řízená bude delší, s tím se nic nenadělá

07.04.2020 16:04

Hostem na ČRo Plus byl virolog a imunolog Ivan Hirsch z PF UK, který se podílí na zavádění testů pro koronavirus. Epidemie podle něho přestane, až dojde k padesátiprocentní promořenosti. A chytrá karanténa je podle něho možná. Když se bude více testovat a více sledovat. V Praze se prý chystá testování pěti tisíc lidí.

Promořit polovinu populace a epidemie skončí, říká imunolog. Ale řízená bude delší, s tím se nic nenadělá
Foto: Repro Youtube
Popisek: virolog a imunolog Ivan Hirsch

Moderátorka se zeptala, co virologové k výzkumu potřebují nejvíce, zda se jedná o chemikálie, personál nebo peníze. Virolog uvedl, že se jedná hlavně o chemikálie, ale i ty jsou prý obstarány. „Potřebujeme teď lépe organizovat tu první část, která následuje po odběru a předchází vlastnímu testování. Tam jde o to, že odběr se musí přenést do formy RNA viru, té genetické informace viru, a pak už jde všechno docela dobře. A ta první fáze je kritickým bodem toho testování,“ pravil Hirsch.

Anketa

Je pro vás generál Petr Pavel důvěryhodnou osobou?

2%
98%
hlasovalo: 18684 lidí

Dále dostal imunolog a virolog otázku, zda by se plošná karanténa dala nahradit chytrou karanténou, tedy důkladným testováním a následně separováním nakažených. „To je samozřejmě cíl, ta šance tady je. Jde o to zvýšit naši celorepublikovou testovací kapacitu a v tom by měla aktivita Akademie a výzkumných ústavů pomoci,“ řekl Hirsch a zopakoval, že jde také o to vylepšit organizaci, tedy sledování lidí, kteří byli s nakaženými v kontaktu. „Určitě by to šlo, když se zvedne jednak testovací kapacita a pak to následné sledování,“ prohlásil vědec.

Přišla také otázka, kdy je populace dostatečně promořená, a moderátorka zmínila cifru 50 %, což imunolog potvrdil a zmínil, že toto číslo pochází z dat z jiných epidemií, které nebyly tak nebezpečné jako covid-19. „Asi tak 50 % populace stačí na to, aby epidemie přestala,“ uvedl, tedy že když je každý druhý nakažený, aby se dosáhlo rovnováhy.

„K tomu se musíme dostat nějakým testováním, teď je připravována studie, kde bude v Praze nejdříve vyšetřeno 5 000 lidí, ti musí být pečlivě vybráni, abychom se dozvěděli, jaká část populace je nakažená,“ pravil Hirsch a doplnil, že momentálně dochází pouze k testování těch, kdo se o test přihlásí a mají nějaké problémy. Ale je třeba zjistit, kdo má covid-19 a problémy nemá, protože ten pak roznáší nemoc dál. „My potřebujeme vědět, jak daleko od té 50% nebo ještě lépe vyšší proinfikovanosti jsme se dostali,“ shrnul vědec.

Také zdůraznil, že větší promořenosti by se dalo dosáhnout tím, že se epidemie nebude kontrolovat, ale to vede ke kolapsu veřejného zdravotnictví. Takže se epidemie zpomaluje plošnými opatřeními, ale cílem je naopak, aby se opatření dala dělat cíleně. „To znamená, že by se vybírali lidé, kteří jsou nakaženi, ti by se separovali, separovali by se jejich kontakty.“ Hirsch také uznal, že se vládnímu štábu podařilo efektivně nemoc zpomalit, takže je v nemocnicích stále volná kapacita. Ale to také znamená, že epidemie bude trvat dlouho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…