Prymula: Roušky ve škole jsou trápení dětí, ale nedá se nic dělat

07.10.2021 10:40

Již druhý den po sobě přesáhl počet nově covid pozitivních osob jeden tisíc. Podle exministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly je to na podzim vývoj očekávatelný, ale již varující. V tuto chvíli podle něj není čas na přijímání opatření, nýbrž na očkování. Na to by lidé jít měli. I na přeočkování. Nošení roušek na školách by prý také nerušil. Pokud jde o lockdown, má Prymula také jasno. Nahlédněte.

Prymula: Roušky ve škole jsou trápení dětí, ale nedá se nic dělat
Foto: Screen Partie TV Prima
Popisek: Roman Prymula v Partii TV Prima

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí

Roman Prymula v rozhovoru pro CNN Prima News prohlásil, že na podzim se s nárůstem nově pozitivních muselo počítat a teď je třeba mít se na pozoru. „Už se to dostává i do té kategorie osob, které se možná naočkovaly, možná u nich proexpirovala dávka druhá, takže z tohoto hlediska by tady byla nutná dávka třetí. V tuhle chvíli to není o nějakých opatřeních, ale o očkování,“ zdůraznil Prymula.

Pokud by měly být přijaty některé restrikce, tak podle exministra by mělo jít o regionálně pojatá opatření v oblastech, kde je výskyt nově nakažených vyšší. „Nějaké omezení tam může nastat, ale bude záležet na situaci,“ uvedl Prymula.

V tuto chvíli neočekává, že dojde k přetížení nemocnic, jaké jsme viděli v loňském roce od září do letošního března. Přesto by děti měly ve společných prostorách škol nosit roušky, i když je to pro ně trápení.

„Je to trápení dětí, ale v tuto chvíli jsme ve fázi, kdy nepochybně dochází k šíření. Ukazuje se, že to šíření je i prostřednictvím škol poměrně masivní,“ upozornil Prymula s tím, že proto by v tuto chvíli povinnost nosit roušku nerušil.

Ale na lockdowny podle něj nedojde. Alespoň teď ne.

„Myslím si, že v tuto chvíli nemůže prakticky dojít k lockdownům. Tu vnímavou populaci máme výrazně omezenější oproti situaci, která tady byla před rokem a pokud lidé pochopí, že cesta je očkování, včetně přeočkování seniorů, tak si myslím, že tohle nemůže nastat,“ řekl.

Očkování podle Prymuly jednoznačně brání těžkému průběhu nemoci, což je zásadní. Proto je také třeba rizikovou populaci přeočkovávat, protože účinky původního očkování po 6 až 8 měsících slábnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…