Psali Pavlovi i Fialovi. Nic. 14 tisíc zemědělců dnes „táhne na Prahu“

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
05.12.2023 4:44 | Zprávy

Stovky zemědělských podniků z celé země se sjednotily pod jedním praporem a především mezi sebou daly dohromady téměř 14 tisíc petičních podpisů proti zemědělské politice vlády Petra Fialy. Prezident ani vláda se s nimi bavit nechtějí. Dnes alespoň jejich zástupci pověstně „táhnou na Prahu“, aby je dle programu vyslechl orgán Poslanecké sněmovny.

Psali Pavlovi i Fialovi. Nic. 14 tisíc zemědělců dnes „táhne na Prahu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

Petici českých zemědělců, bez kterých by se každý z nás těžko mohl dnes a denně najíst, dal dohromady jeden z nich. Jaroslav Lád, předseda a člen zemědělského družstva Ostaš z východočeského okresu Náchod.

Podle svých slov už nemohl nečinně přihlížet tomu, jak současný vládní kabinet pošlapává práva drobných vlastníků a brutálně jim zhoršuje podmínky k fungování i životu. Vláda totiž původně ohlašovala, že chce v rámci údajného boje proti „agrobaronům“ zvýhodnit menší zemědělce, jenže vláda podle lidí z oboru buď svým amatérismem, nebo zájmem zvýhodnit některé konkrétní jedince, kteří prakticky nic neprodukují, potrestala a brutálně diskriminuje ty, kteří živí naši zemi. Nejde zdaleka jen o velké podniky, které si poradí samy, ale především o malá zemědělská družstva.

„Hodláme se bránit a nenecháme se vymlčet, jako to dělali dosud. Myslíte si, že se s námi někdo bavil? Psali jsme prezidentu Pavlovi, žádná reakce. Napsali jsme premiérovi, ministrovi, úředníkům. Nikdo se neobtěžoval odpovědět, přestože za sebou máme 13 971 petičních podpisů. Stejně pro ně nejsme partneři k jednání, protože si asi myslí, že když mají většinu v Parlamentu, můžou si dělat, co chtějí. Bývalý ministr Nekula mně doslova řekl, že kdo má moc a peníze, tak rozhoduje a my se musíme přizpůsobit. Tohle má být demokracie? Tomu se já nikdy nepodvolím! Víte, my už jsme opravdu nas*aní a dál to trpět nebudeme!“ popisuje pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Lád.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak si to shrneme, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 05.12.2023 9:12:00
Zemědělci naštvaní do maxima, školství v rozkladu, zdravotnictví v rozkladu, podnikatelé naštvaní do maxima, hospodářství v úpadku, ceny všeho jdou stále nahoru, řetězce oznámí ministrovi, že zdražují o 10%, armáda bez zásob, bezpečnost občanů se zhoršuje, zahraniční politika rovněž a Fiala nám tvrdí jak je jeho vláda úspěšná!! A senátoři i poslanci mají strach něco řešit, protože by se museli jít živit rukama!! A já si myslel, že za jiné názory vyhazovala ze strany jen KSČ. A tak naše demokracie se zúžila jen na to, že můžeme na veřejnosti kritizovat vládní politiky i prezidenta, ale ne moc nahlas. A můžeme vycestovat kam chceme, pokud na to máme.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…