Publicista mapující zločiny komunismu: Lidé zapomínají, co tu ta strana napáchala

03.03.2018 18:14

Český spisovatel literatury faktu, publicista, scenárista a historik Luděk Navara se v rozhovoru pro server Aktuálně.cz vyjádřil ke zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Neděje se prý nic menšího, než že lidé zapomínají na to, co tu komunisté napáchali. Proto se v jistém smyslu historie opakuje.

Publicista mapující zločiny komunismu: Lidé zapomínají, co tu ta strana napáchala
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Zdeněk Ondráček

„Domnívám se, že to je popření celého dosavadního vývoje od roku 1989. A také krok zpátky,“ říká ke zvolení Zdeňka Ondráčka (KSČM). Tento muž stál v roce 1989 jako příslušník komunistických bezpečnostních složek proti lidem toužícím po svobodě s obuškem v ruce. Lidé vědí, co Ondráček dělal v lednu, vědí, že tu máme zákon, který komunisty viní z úpadku země, z vražd konaných na našem území, a přece mají dnes komunisté podíl na moci. To je podle Navary v rozporu s tímto zákonem.

„Zákon o protiprávnosti komunistického režimu je konstruován tak, že nemá sankce, je spíše deklaratorní. Ale to neznamená, že nemá význam, že nenese žádné poselství, že nic neříká,“ zdůraznil Navara.

Za opravdu velký krok zpět považuje Navara útoky na média, kterým jsou dnes novináři vystaveni ze strany politiků, ale nejen politiků. „Domnívám se, že nálada ve společnosti je ovlivněna spoustou falešných, někdy i záměrně zavádějících a účelových informací. Atmosféra, která i kvůli tomu vznikla, nahrává zdánlivě jednoduchým řešením a lidem, kteří tato zdánlivě jednoduchá řešení nabízejí,“ varoval Navara.

Spisovatel má za to, že české společnosti schází sebereflexe a v některých případech i pokora. Naše situace prý není dobrá v tom, že umírají pamětníci, kteří by společnost upozorňovali na hrůzy minulého režimu. Současně tu chybějí nějaká dokumentační centra, která by zločiny komunismu mapovala. Proto nám hrozí, že se s komunistickou minulostí možná nevyrovnáme tak, jak se Němci vyrovnali se svou minulostí nacistickou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…