Pusťte nás ven, prosily děti před Sněmovnou. STAN se jich zastal před Babišem

11.02.2021 12:01

Naštvaní středoškoláci dorazili do Sněmovny. V pyžamech a županech tlačili na poslance, že konečně chtějí do školy. Starostové a nezávislí se postavili po bok středoškoláků a přišli s jasným návrhem.

Pusťte nás ven, prosily děti před Sněmovnou. STAN se jich zastal před Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Říká se, že se žákům a studentům do školy moc nechce a těší se na každé prázdniny. Ale když jsou školy zavřené již téměř rok, s malými přestávkami, studenti už se dovolávají toho, aby se mohli do škol konečně vrátit. Vyrazili kvůli tomu i mezi poslance. Studenti gymnázia Přírodní škola dorazili mezi zákonodárce v pyžamech a županech. Dodrželi přitom všechna protiepidemická nařízení.

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí

„To byl nápad našich studentů, našich dětí, my jsme je samozřejmě v tom plně podpořili, protože oni chtěli vyjádřit nějak vtipně a zároveň efektivně ten svůj názor, že už by rádi chtěli do školy, nebo nějaký výlet s kamarády,“ řekl serveru Novinky.cz učitel gymnázia František Tichý.

„To je symbol toho, že některé děti za ten rok ještě nevylezly z pyžama, samozřejmě nadneseně, protože ten den ztrácí nějaké svoje obrysy. Oni jsou vlastně pořád zavřený doma, pokud nejdou ven samy. My bychom rádi, aby si ta pyžama symbolicky svlékly, aby mohly ven, a nejen ven do školy a do tříd, ale aby mohly s těma školama třeba na výlet, na něco, kde to riziko není, a to je to jedno z důležitých poselství, že nechceme vrátit jenom děti do škol, ale chceme, aby ty děti se mohly sejít, ať ve skautu, na školním výletě, s kamarády, a být venku, třeba s rouškama, aby to bylo bezpečné,“ doplnil Tichý.

Vysvětlil také, že všichni poslanci a senátoři dostali e-mail se žádostí o otevření škol.

Piráti a Starostové proto přišli s jedním návrhem. Podle svých vlastních slov s touto žádostí přichází za pět minut dvanáct a to proto, že vláda Andreje Babiše dosud nebyla dřívějším jednáním otevřena.

„Mezi dětmi dochází k prohlubování sociálních rozdílů i k dalším problémům způsobených absencí každodenního kontaktu s jejich vrstevníky. Vzdělávání dětí v době pandemie by mělo být naprostou prioritou vlády, a proto je třeba mít připravenou ambiciózní dlouhodobou strategii pro zajištění vzdělávání i postupné otevírání škol. Jeho součástí má být také doporučení pro učitele, jak budou s dětmi po návratu pracovat z hlediska jejich adaptace a především výraznější uvolnění rukou pro ředitele škol, kteří dokážou mnohem flexibilněji řešit krizové situace. Když ponecháme školám prostor pro individuální přizpůsobivost, zjednoduší to ve výsledku návrat dětí do škol,“ popsal místopředseda Starostů Petr Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…