Rath a další obvinění se bojí o majetek. Mohou přijít o všechno

18.08.2012 8:40

Pro stíhaného poslance Davida Ratha bylo původně prioritou dostat se z vazby na svobodu. Stejně se o to pokoušeli také ostatní obvinění v kauze předražování zakázek ve Středočeském kraji. Teď se všichni zajímají také o své majetky - domy, pozemky, úspory nebo o budoucnost firem. S vyšším počtem vyšetřovaní podezřelých zakázek totiž narůstá i výše škody. Obviněným hrozí, že v případě odsouzení přijdou o majetek ve stejné výši. Napsal deník MF Dnes.

Rath a další obvinění se bojí o majetek. Mohou přijít o všechno
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Obvinění se tedy starají o to, aby se měli kam vrátit. Policie tvrdí, že má proti Rathovi a dalším nezvratné důkazy na základě odposlechů nebo zatčení přímo při činu. Přiznání by jim mohlo ulehčit před soudem, zatím ale nikdo nevypovídal.

V případě odsouzení budou muset viníci uhradit napáchanou škodu

Důvodem může být podle MF Dnes právě strach o majetek. Přiznání by sice snížilo trest, zároveň by je ale připravilo o peníze.

Někdejší hejtman David Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel Petr Kott mohou dostat vedle vězení také finanční trest – náhradu způsobené škody, propadnutí majetku nebo pokutu.

Pokud navíc pořídili nemovitosti za peníze z korupce, může jim soud majetek také zabavit. Státní zastupitelství obviněným prozatím odstavilo vily, byty a pozemky.

Rath nemůže nakládat s domem v Hostivici. Může přijít ale o víc

Rathovi zatím žalobce zabavil pouze dům v Hostivici, který od roku 2002 vlastní se svou přítelkyní. To souvisí s případem rekonstrukce buštěhradského zámku. Policie ale chce poslance obvinit i v dalších případech. Bude proto sněmovnu znovu žádat o jeho vydání.

Žalobce by pak mohl Rathovi odstavit i další majetek. „Považuji to za zcela absurdní. K tomuto kroku se obvykle přistupuje proto, aby se zajistila případná finanční náhrada škody způsobené trestnou činností. V případě údajné trestné činnosti Davida Ratha se ale policii výši škody dosud nepodařilo stanovit,“ řekl MF Dnes advokát obviněného poslance Roman Jelínek.

Soud může firmy zrušit. Pancová s Kottem mají odstavenou většinu majetku

Pancová a Kott jsou na tom v porovnání s Rathem hůř. Policie jim odstavila celý majetek. Také u nich našla mnohem víc peněz – 30 milionů. Kdežto Rathovi zabavila jen 7 milionů, které měl u sebe při zatýkání.

Pancová tak může přijít o čtyři rodinné domy, byt v Praze a pozemek v Loučné pod Klínovcem. Kott má odstavený dům v Doksech, chalupu v Bakově nad Jizerou a pole a lesy v Bezdězu.

V kauze byli obviněni ale také někteří podnikatelé, kteří se na předražování podíleli. Ti mohou přijít o firmy. Soud jim může pozastavit činnost nebo je zrušit. Jedná se o firmy Konstruktiva Branko, zdravotní společnosti Hospimed a B Braun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…