Rath ve vazbě připravil další zákon. Z nemocnic chce udělat neziskovky

22.03.2013 17:04

Poslanec David Rath ve vazbě připravil zákon o neziskových organizacích. V něm navrhuje vytvoření neziskových nemocnic. Chce tak zajistit poskytování kvalitní zdravotní péče. Svůj záměr popisuje v článku ParlamentníchListech.cz.

Rath ve vazbě připravil další zákon. Z nemocnic chce udělat neziskovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Podle Ratha mohou nemocnice na území České republiky fungovat buď jako příspěvkové organizace nebo jako klasické obchodní společnosti. Ale ani jedna z těchto právních forem prý není vhodná pro fungování tak specifické právnické osoby, jakou je nemocnice.

Zisk by neměl být důvodem pro existenci nemocnic

Činnost příspěvkové organizace zčásti dotuje její zřizovatel. Právní úprava ovšem nepočítá s tím, že by zřizovatelé odpovídajícím způsobem ovlivňovali chod nemocnic. Není navíc řešena průběžná kontrola hospodaření nemocnic.

V případě obchodní společnosti je zase hlavním účelem zisk. To by podle Ratha nemělo být hlavním důvodem pro existenci nemocnic. Měly by dbát na potřeby obyvatel i tehdy, pokud to pro ně není výhodné.

Vzniknou neziskové nemocnice

Rath proto hledal řešení v zahraničí, kde je v řadě případů chod nemocnic ošetřen samostatným zákonem, který tyto instituce definuje jako neziskové organizace. Na základě toho Rath předložil Poslanecké sněmovně návrh zákona o neziskových organizacích.

V něm poslanec navrhuje vznik nové právnické osoby – neziskové nemocnice. Řídícím orgánem by byl ředitel a správní rada. V té by zasedali zástupci zřizovatele i zástupci obce a kraje. Rada by navrhovala ředitele ke jmenování, což by prováděl zřizovatel.

Zisk půjde jen na poskytování zdravotní péče

Zisk takové nemocnice by musel být použit pouze na činnost nemocnice, tedy na poskytování zdravotní péče. Zisk neziskových nemocnice by byl osvobozen od platby daně z příjmu. Tím by se dle Ratha zajistil dostatek finančních prostředků na poskytování kvalitní péče.

Majetek nemocnic by pak Rath vyloučil z předmětů určených pro exekuci. Účelovém vyvádění majetku by Rath předešel nařízením, aby vlastnické právo k majetku bylo možné převést pouze ve veřejném zájmu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…