Referendum v ČSSD: 60 procent pro vládu s Babišem, odvolily dvě třetiny stranických buněk

11.06.2018 7:41

Blíží se „den D“. V pátek 15. června sociální demokracie oznámí národu, jak dopadlo její vnitrostranické referendum o možném druhém vládním angažmá po boku trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše (ANO). Jak to zatím vypadá? Vznikne nová vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů? Pondělní Lidové noviny nahlížejí sociální demokracii pod pokličku.

Referendum v ČSSD: 60 procent pro vládu s Babišem, odvolily dvě třetiny stranických buněk
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Když startovalo vnitrostranické referendum o vstupu ČSSD do vlády předseda strany Jan Hamáček žádal kolegy, aby nezveřejňovali průběžné výsledky referenda v jednotlivých organizacích soc. dem. „Přátelé“, jak se sociální demokraté oslovují ve straně, však Hamáčkův apel ignorovali a do novin prosakovaly informace o tom, že většina členů ČSSD je pro vstup do vlády. Platí to ale i jen pár dnů před definitivním koncem samotného hlasování?

Anketa

Vnímáte Václava Klause staršího jako zajímavou osobnost?

83%
17%
hlasovalo: 10010 lidí

Podle informací deníku i pár dní před koncem hlasování stovek místních organizací platí, že většina ČSSD je pro další spolupráci s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem. „Poté, co hlasovaly asi dvě třetiny místních organizací, vychází poměr přibližně 60 ku 40 procentům ve prospěch vstupu do koalice s hnutím ANO,“ sdělil vysoce postavený sociální demokrat.

Poměr se prý po celou dobu hlasování příliš nemění. Dá se proto předpokládat, že pro vstup do vlády nakonec bude více než 50 procent hlasujících a vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů se opravdu zrodí. O hlasování ve straně je prý zájem.

Andrej Babiš zjevně počítá s tím, že si sociální demokraté odhlasují vstup do vlády. O víkendu by rád vyrazil za prezidentem Milošem Zemanem a předložil mu seznam ministrů budoucí vlády. Otázkou zůstává, zda se europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) stane ministrem zahraničí. ČSSD na jeho jmenování trvá a Zeman zatím Pocheho odmítá jmenovat, protože ho považuje za přílišného „sluníčkáře“. Otázka je, kdo nakonec ustoupí – prezident nebo Lidový dům. 

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …