Reportér ČT nazval Muska kolaborantem. A začala řežba

10.09.2023 10:02 | Monitoring

Zahraniční reportér České televize Jakub Szántó odsoudil miliardáře Elona Muska za to, že nechal loni vypnout satelitní síť Starlink a překazil tak Ukajincům útok na ruskou flotilu kotvící u Krymu. „Tento typ neutrality, drahý Elone, je ve skutečnosti kolaborace,“ vyjádřil se Szánto na sociální síti X. Do rozepře se pustil s diskutéry, kteří na situaci sdílejí jiný pohled.

Reportér ČT nazval Muska kolaborantem. A začala řežba
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

„K tomu Starlinku vypnutému ‚neutrálním‘ Muskem dodám, že ruská černomořská flotila kotví v ukrajinském Sevastopolu, který Rusko ilegálně okupuje od roku 2014. Tento typ neutrality, drahý Elone, je ve skutečnosti kolaborace,“ napsal Jakub Szántó.

Někteří lidé Szántóovým slovům v následné diskusi kontrovali, že jde o „nafouknutou bublinu“. „V té době měl Starlink stanici v Polsku a na Krym to nedosáhlo. Teď mají v Turecku, proto to tam funguje. Zase se hledá senzace,“ sdílel svůj názor přispěvatel do diskuse.

Szántó jej odkázal na vyjádření poradce ukrajinského prezidenta Michaila Podoljaka, podle nějž Musk vypnutím Starlinku neumožnil ukrajinským dronům zničit část ruské vojenské flotily. „Musk umožnil této flotile vypalovat střely Kalibr na ukrajinská města. Výsledkem je, že byli zabiti civilisté a děti. To je cena za kombinaci ignorance a velkého ega,“ napsal na svém účtu sociální sítě X poradce ukrajinského prezidenta.

Nad informacemi se pozastavil i Stanislav Minář, který zmínil, že Musk není jediný, kdo nechce být Ukrajině v útoku proti Rusku nápomocen. „Zajímavé. Jistě víte, že na světě existuje x států, které mají technologie/zbraně/rakety, které dokážou z území Ukrajiny zasáhnout Černomořskou flotilu. Fakt, že je nechtějí poskytnout Ukrajině, tedy znamená, ze kolaborují s Ruskem?“ zajímal se.

Očividně tím zpravodaje České televize rozčílil, že se zastává Muska, který se svou neutralitou staví na stranu agresora. „Pokud nevidíte rozdíl mezi odpálením zbraně třetí země a nezapnutím systému vybudovaného a placeného nad územím Ukrajiny, zajímavé to je. Stejně jako zastávání se člověka, který neumožní účinnou obranu zemi bránící se otevřeně dobyvačné agresi,“ odpověděl.

Následovaly i spekulace nad právními aspekty přičlenění Krymu k Ruské federaci. „Akorát že ani ne. Krym přešel od UA k Rusku absolutně legálně, on totiž Krym nikdy nebyl součástí UA, měl a stále má status autonomní republiky,“ uvedl Martin Novák.

Jemu Szántó pouze ironicky odepsal, že „musí být opravdu dobře informovaný“.

Řada diskutérů postoj zahraničního zpravodaje vůči Muskovi kvitovala, rovněž jej označovali za „kolaboranta“ či „sraba“. Diskuse však byla rozdělena spíše na dva táborové názory. Szántóovi bylo také připomenuto, že by pro něj měla být potupa, když tito kolaboranti vlastní jeho twitterový profil.

Televize Prima ZOOM uvedla, že Elon Musk v Isaacsonově knize svůj krok obhajuje obavou z „malého Pearl Harboru“, po němž by v případě ukrajinského úspěchu válka mezi Ruskem a Ukrajinou eskalovala a Moskva by mohla sáhnout k použití jaderných zbraní. Na své sociální síti X (bývalý Twitter) pak po zveřejnění úryvků z knihy Musk doplnil, že vládní úřady naléhavě žádaly, „aby byl aktivován Starlink na celé cestě k Sevastopolu. Zřejmým záměrem bylo potopit většinu ruské flotily v přístavu. Kdybych souhlasil s jejich požadavkem, pak by se SpaceX podílela na velké válečné operaci a na eskalaci konfliktu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Szántó, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 10.09.2023 13:08:51
Takže každý, kdo neleze USA do zadku je kolaborant? Pan Szántó by se měl podívat do kalendáře, jaký se píše rok. Zbytečně ze sebe dělá hlupáka.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…