Rozpálený Babiš na poslaneckých interpelacích: Já vím, že mě vypnete, ale to nevadí

29.05.2020 8:25

Poslanci ve čtvrtek interpelovali premiéra Andreje Babiše (ANO). Ne vždy však získali opověď na svou otázku. Předseda vlády se při té příležitosti neváhal pustit do pražského primátora, čímž sklízel ve svých řadách potlesk, informují Novinky.cz.

Rozpálený Babiš na poslaneckých interpelacích: Já vím, že mě vypnete, ale to nevadí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelné ústní interpelace na premiéra Andreje Babiše

Ministerského předsedy se dotazoval pirátský poslance Lukáš Kolařík na jeho postoj k tomu, že někteří záchranáři, kteří se zapojili do veřejné debaty ohledně ochranných pomůcek, dostali od svých zaměstnavatelů vytýkací dopisy.

V kontextu s tím zmínil případ středočeské záchranářky, na jejíž otevřený dopis hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové, který byl zveřejněn v rámci článku, reagoval kraj podáním trestního oznámení.

Babiš poté ve své odpovědi připomněl, že vláda se rozhodla poskytnout na odměny záchranářů téměř 1,5 miliardy. „Záchranáři nepatří státu, patří krajům a my jsme jim dali tu odměnu. My, vláda, stát,“ dodal premiér.

Celá aféra podle premiéra je zbytečná. „Já bych to tak neřešil. Podávat trestní oznámení si myslím, že není důvodné, že je potřeba řešit věci komunikací. Pokud se tak kraje rozhodly, to je jejich rozhodnutí. Já bych to tak určitě nedělal. Není to dobrý postup, k ničemu nevede. Tehdy všichni byli vynervovaní, když to přišlo. Nikdo na to nebyl připravený, na ten vir, ale dělali jsme maximum. A proto si myslím, že je to škoda, že se to řeší takovou formou, je to zbytečné. A znovu opakuji, já bych to tak neřešil. Ale jak je známo, samospráva je nezávislá, takže já k tomu nemůžu nic jiného říct,“ konstatoval Babiš a z lavic poslanců ANO získal potlesk.

Babiš si pak vzal nečekaně opět slovo a pustil se do pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). „Já vás žádám, abyste neblokovali obchvat,“ řekl směrem k pirátským poslancům, aby „mu s primátorem pomohli“ v rámci memoranda, které s městem podepsal stát. „Já vím, že mě vypnete, ale to nevadí,“ reagoval premiér na napomenutí předsedajícího, aby hovořil k věci.

Hlavnímu městu pak také vyčítal, že údajně vykupuje pozemky pro obchvat za nižší cenu než Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Nižší cena je přitom výhodnější. I za to Babiš sklidil hlasitý potlesk.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…