Ruské volby nic nevyřeší, Západ tam pořád bude neoblíbený. Oskar Krejčí vysvětluje důvody

04.09.2016 6:44

V Rusku za pár dní proběhnou parlamentní volby. Oskar Krejčí v rozhovoru pro PrvníZprávy.cz vysvětluje, proč tyto volby prozatím Západ příliš nezajímají a co mohou ukázat. Prozradil také, proč je Západ v Rusku tolik neoblíbený. Ten, kdo v Rusku věří v rovnoprávnou spolupráci se Západem, je prý naivní.

Ruské volby nic nevyřeší, Západ tam pořád bude neoblíbený. Oskar Krejčí vysvětluje důvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

„Jak praví klasik, zedník zajímá novináře, jen když spadne z lešení. Pro mainstreamová média se ruské volby stanou důležité, až když bude některých z opozičních politiků protestovat proti výsledkům," poznamenává Krejčí na úvod.

Po skončení voleb se ale v Rusku mnoho nezmění. Průzkumy předpovídají, že vládní strana Jednotné Rusko, která v předvolební kampani využívá především citátů prezidenta Vladimira Putina, zvítězí. Jen možná nezíská 49 procent hlasů jako v roce 2011, ale „jen" necelých 42 procent. Opoziční strany, kterým se dařilo ještě za exprezidenta Borise Jelcina, jsou právě kvůli spojení s prvním postsovětským prezidentem dnes nevolitelné. Jednotné Rusko se ještě v roce 2014 těšilo podpoře 60 procent Rusům, jenže to byla doba připojení Krymu k Rusku. Pak přišly západní sankce a klesající ceny ropy a Rusové začali pociťovat zhoršující se ekonomickou situaci.

„V této fázi je vlastenectví rozhodující. Opírá se o silné emocionální zázemí v podobě frustrace z rozpadu Sovětského svazu, ale také o nabírání sebevědomí v souvislosti s opětovným připojením Krymu a obnovením důvěryhodnosti armády, což ukazuje operace v Sýrii. Významnou roli bezesporu sehrávají sankce. Zvláště sankce týkající se obou olympiád vnímají Rusové jako urážku, snahu ponížit je – což ruskou zemi stmeluje. Zkušenosti s jelcinovským obdobím a sankce činí z většiny takzvaných demokratických opozičních stran či politiků dovolávajících se Západu téměř nevolitelné celky. Proto tolik přízně u některých západních státníků k nedemokratickým barevným revolucím," popisuje situaci v Rusku Krejčí.

Celý rozhovor najdete zde

„Ten, kdo v Rusku věří na rovnoprávnou partnerskou spolupráci se současnými washingtonskými či bruselskými elitami nebo v jejich shovívavost a porozumění, je naivní," doplňuje.

Ať volby dopadnou jakkoli, o sudu premiéra nakonec rozhodne ruský prezident Vladimir Putin. Je otázka, zda ponechá ve funkci Dmitrije Medveděva, kterému Rusové zazlívají své ekonomické těžkosti, zatímco prezident je pro ně symbolem síly a vlastenectví. V nejužším týmu prezidenta už došlo k některým personálním změnám, které mají napomoci omlazení týmu prezidentových spolupracovníků.  

Ruský volební systém odpovídá podle Krejčího standardům západních liberálních demokracií. Také si nemyslí, že by volby mohly být zmanipulovány, protože ruské volební místnosti jsou pod dohledem volebních komisí i internetových kamer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…