Schwarzenberg s sebou z Barmy přivezl tři děti, které podstoupí operaci srdce

19.07.2012 20:14

Další děti, tentokrát z Barmy, se budou léčit v Česku v rámci humanitárního programu Medevac. Tři malé pacienty přivezl ve čtvrtek vpodvečer do Prahy na palubě leteckého speciálu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který se vrátil z návštěvy této asijské země, uvedla ČTK.

Schwarzenberg s sebou z Barmy přivezl tři děti, které podstoupí operaci srdce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Dětem je 18 měsíců a osm a devět let. "Trpí srdečním onemocněním a podrobí se v Česku operaci, která by v Barmě možná nebyla," uvedlo ministerstvo zahraničí. Barmě chybějí odborníci i přístroje.

Program Medevac je určen hlavně pro děti ze zemí, kde se válčí nebo mají jiné potíže, a nejsou pro ně léčebné možnosti doma. Využívají ho ale i dospělí. Například na začátku tohoto měsíce do Prahy přicestovala pětice Libyjců, kteří utrpěli v občanské válce zranění.

Medevac pomáhá také v severní Africe

Program Medevac vznikl v roce 1993 na pomoc lidem z válečného konfliktu v Bosně a Hercegovině a pak také v Kosovu. Spolupracují na něm ministerstva zdravotnictví, vnitra, zahraničí a obrany. Zatím se díky němu léčilo 141 pacientů z různých zemí světa. Loni v červnu vláda schválila rozšíření humanitární pomoci i do severní Afriky.

Na programu spolupracují ministerstva zdravotnictví, vnitra, zahraničí a obrany.

Barma patří k nejchudším zemím světa, měla vojenskou vládu od roku 1962. Loni v březnu represivní vojenská junta předala formálně moc civilní vládě, která začala provádět demokratické reformy. Kritici tvrdí, že civilní vláda je jen zástěrkou a ve skutečnosti nadále vládnou mocné vojenské kruhy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …