Sebevražda? Ne. Kroupa přitvrdil. Další bomba

05.05.2021 20:17

Jako politická rozbuška zapůsobily úterní informace z článku serveru Seznam Zprávy o motivech ohlášené a následně zrušené dubnové cesty vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Podle serveru během ní plánoval vyměnit s Ruskem zamlčení informací o útoku ve Vrběticích za vakcíny Sputnik V. Reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa, jeden z autorů článku, byl hostem pořadu Interview ČT24. Moderátorka Světlana Witowská na něj naléhala, aby upřesnil, kdy světlo světa spatří jejich důkazy, které jejich verzi konečně potvrdí. „Zítra zveřejníme audiozáznam od dalšího zdroje, o kterém Hamáček moc dobře ví,“ oznámil novinář.

Sebevražda? Ne. Kroupa přitvrdil. Další bomba
Foto: Repro ČT24
Popisek: Investigativec Janek Kroupa

Ministr Hamáček označuje informace redakce Seznam Zpráv, které hovoří o jeho plánovaném výměnném obchodu s Ruskem, za lživé a nesmyslné. Dnes také oznámil, že kvůli článku podá trestní oznámení a civilní žalobu, chce odškodnění deset milionů korun. Podle šéfredaktora serveru jsou Seznam Zprávy připravené svá zjištění o Hamáčkových plánech dokázat u soudu.

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

Část opozice už Hamáčka však vyzvala k rezignaci. Do příběhu mělo vnést světlo úterní utajené zasedání Poslanecké sněmovny, bylo však přerušeno bez výsledku. Dnes se poslanci sešli k tématu podruhé.

Novinář Kroupa hned v samém úvodu rozhovoru předeslal, že ministr Jan Hamáček je ten, kdo lže a popírá jejich závažná zjištění o jeho zrušené cestě do Moskvy.

Zůraznil, že informace, které použili, jsou z důvěryhodných zdrojů. „Vím přesně, co máme v rukou. A víme, co s takovými důkazy děláme,“ ujišťoval moderátorku Světlanu Witowskou, která vedla polemiku o tom, čí tvrzení se zakládá na pravdě.

„Nebojíte se o svou pověst?“ zajímala se. Takové obavy Kroupu prý netrápí. „Ne, protože máme pravdu,“ sdělil sebejistě, že jeho novinářská pověst a jeho kolegů z redakce v sázce rozhodně není.

„Nespáchali jste novinářskou sebevraždu?“ tázala se Kroupy dále s tím, zda by za své zdroje dali skutečně ruku do ohně. Kroupa však trval na tom, že mají v rukou pádné důkazy, které Hamáčka usvědčí. „Jako zcela jistě jsme novinářskou ani žádnou jinou sebevraždu nespáchali. My máme zdroje přesvědčivé. Máme důkazy přesvědčivé,“ řekl.

Witowská zmínila názory prohlašující, že celé jejich údajné svědectví je postavené „na vodě“. Narážela na fakt, že v textu nebyla použita jediná citace zmíněných důvěryhodných zdrojů a nebyl zmíněn případně ani zvukový záznam.

Anketa

Bojíte se onemocnění covid-19? (Ptáme se od 4.5.2021)

22%
78%
hlasovalo: 8619 lidí

Ve svém nátlaku pokračovala a zdůraznila, že lidé by si zasloužili přece znát pravdu. Kroupa sdělil, že se s konkrétními důkazy veřejnost seznámí, kdy to bude, už blíže nespecifikoval. „Věřím, že se dozvíte celou pravdu. Dodnes jsem neviděl žádný důkaz, který by mě přesvědčil o tom, že není pravdivé, co jsme napsali,“ zopakoval.

Moderátorka nato opět zopakovala, že zatím se ale ohání pouze slovy. „Tady ale není stále žádný důkaz o tom, že je to skutečně tak, jak jste napsali vy,“ uvedla opakovaně již s větším důrazem.

Zmínila, že ani lidé, kteří se zúčastnili schůzky, která se konala 15. dubna večer v kanceláři ministra vnitra, a jimž zde měl Hamáček podle několika zdrojů Seznam Zpráv vylíčit svůj plán na cestu do Moskvy, uvedli, že nic takového na schůzi nezaznělo.

Kroupa vpálil Witowské, že věc nehodnotí objektivně. „Nejste spravedlivá,“ uhodil na oponující moderátorku. Tu to očividně značně zarazilo: „Já nejsem spravedlivá?“ rozesmála se a neskrývala překvapení.

Novinář svou větu pak dokončil: „My jsme vycházeli zčásti z informací Jana Hamáčka. Přinesli jsme kontext věcí, které jsme všichni viděli. Hamáček jel škemrat do Ruska o Sputniky ve chvíli, kdy už věděl, že ruští agenti zavraždili dva Čechy a vyhodili vrbětické sklady do povětří. A taky jednal o tom, jestli by Putin laskavě nepřijel do Česka potkat se tu s Bidenem, se kterým hrál tu skrytou operaci,“ startoval Kroupa s výraznou gestikulací.

Důkazy mají nyní prý schované na bezpečném místě a kdykoli připravené k jejich odtajnění. „Když bude nejhůř, tak máme důkazy, kterými ukážeme, že jsme si to nevycucali. Důkazy jsou naprosto přesvědčivé,“ uvedl.

Nejdříve ponechal přímou otázku, zda existuje i zvukový záznam, bez jasné odpovědi. „Neodpovím,“ řekl rezolutně Kroupa, který odmítá, že by někomu mohli naletět na předvolební hru. „My nikdy nepracujeme jen s jedním zdrojem. Tedy si tohle nemyslím,“ odmítl, že by byli novináři někým zneužiti.

Poté přislíbil, že ve čtvrtek zveřejní další svědectví týkající se motivace Hamáčkovy cesty do Moskvy, půjde o audiozáznam. „Bude to svědectví člověka, který s Janem Hamáčkem mluvil a Hamáček mu svou motivaci osvětlil. Jde o zdroj se zvukovým záznamem,“ řekl s tím, že zatím nejsou rozhodnutí, zda zveřejní i celé jméno dotyčného.

Ministr Hamáček podle jeho slov o tomto zmíněném zdroji, který audio má, dobře ví. „V každém případě Jan Hamáček ví, kdo tento zdroj je. A jestli se Hamáček pak rozhodne sám jeho jméno zveřejnit, to už bude na něm,“ podotkl Kroupa.

Vicepremiér Hamáček má nyní dvě možnosti. Buď celé nařčení popírat, nebo se zkrátka přiznat. „Pro Hamáčka je volba mezi těmito dvěma možnostmi taková, že nejdříve zkusí hrát vabang a zkouší nejdřív vytvořit dojem, že se spolu budeme soudit. My se ale soudu nebojíme,“ poznamenal Kroupa.

„Motivace Hamáčka, aby hrál tuto hru ohledně cesty do Moskvy, je podle zdroje, který s ním hovořil, záchrana ČSSD. A to tím, že proočkuje Českou republiku vakcínou Sputnik, přivede Putina a Bidena k jednomu stolu a bude skvělým politikem,“ shrnul reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa. Podle něj Hamáčkovi ani nešlo o to, zda danou věc nakonec zveřejní, či nezveřejní média, protože nebylo v tu dobu předem jasné, jak se k tomu nakonec postaví stát.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…