Šéfka Babišova úřadu má covid, byla s ním v Maďarsku. Hygienička se diví, že předseda není v karanténě

11.02.2021 21:34

Přestože byl premiér Andrej Babiš (ANO) v blízkém kontaktu s nakaženou ředitelkou Úřadu vlády Tünde Bartha, jež ho doprovázela na cestě do Maďarska, do karantény jít nemusí a může nadále pracovat. Tentokrát jej před karanténou nezachránily vysoké stropy, nýbrž očkování. Bartha tvrdí, že jelikož již Babiš dostal dvě dávky vakcíny, do karantény nemusí. Podle ředitelky pražské hygieny Zdeňky Jágrové však takováto pravidla na vyhnutí se karanténě neexistují.

Šéfka Babišova úřadu má covid, byla s ním v Maďarsku. Hygienička se diví, že předseda není v karanténě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš byl v Ústřední vojenské nemocnici naočkován druhou dávkou vakcíny proti Covidu 19

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí
Zatímco jsou podle serveru SeznamZprávy.cz spolupracovníci premiéra v karanténě, on sám do ní nešel, místo toho byl dnes v práci a mimo jiné i ve Sněmovně, kde vláda žádá o prodloužení nouzového stavu. Ve středu také zaletěl na návštěvu Srbska.

Nakažená šéfka Úřadu vlády Tünde Bartha, jež ministerského předsedu doprovázela do Maďarska, měla první příznaky pocítit v pondělí. Babiš podle ní karanténu nepotřebuje. „Pan premiér do karantény nemusí díky tomu, že má již obě dávky očkování a od druhé dávky má sedmidenní odstup. Tím je chráněný. Situaci jsem hned konzultovala s paní hlavní hygieničkou Rážovou a s panem profesorem Prymulou,“ vysvětlila.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová však s takovými pravidly nesouhlasí. „Na očkované se ještě karanténa v tomto případě bohužel vztahuje,“ vzkázala pro server iROZHLAS.cz.

Pravidla, jak si je vysvětluje Babiš se šéfkou Úřadu vlády, jsou podle ní teprve plánované.

Potvrdila to i mluvčí hygieny Středočeského kraje Dana Šalamunová. „Nemůžeme s určitostí říci, že člověk po očkování se už nikdy nemůže nakazit a nemůže být infekční. V tuto chvíli tedy platí, že i když je někdo očkován, tak stejně po kontaktu s pozitivním do karantény musí,“ uvedla pro SeznamZprávy.cz.

Podobně se karanténě vyhnul i Babišův poradce Roman Prymula, podle kterého naočkovaní sice v karanténě musejí být, on sám ale měl respirátor. „Výjimku mají ti, kteří jsou po druhé vakcíně a při kontaktu s nakaženým mají nasazený respirátor. S paní Bartha jsem byl v kontaktu, ale měl jsem respirátor. Proto nejsem v karanténě,“ řekl pro iROZHLAS.cz.

Není to poprvé, co premiér Babiš na rozdíl od běžných občanů nejde do karantény a vysvětluje si aktuální pravidla po svém. Začátkem září se účastnil dlouhého jednání s pozitivní hlavní hygieničkou Rážovou, tehdy jej však kromě jiného zachránily vysoké stropy. „Jednání vypadalo jako vždy tak, že Úřad vlády sedí na jedné straně a naši hosté na druhé. Stále nosím respirátor FFP2, měl jsem ho po čas celého jednání a od paní Rážové asi čtyři metry. Samozřejmě větráme, je to místnost s vysokými stropy,“ hájil se tehdy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …