Senátor Michálek: Paní soudkyně dala návod všem korupčníkům

02.03.2013 11:31

Podle senátora a patrně i nejznámějšího českého whistleblowera Libora Michálka by někteří soudci k odsouzení za korupci potřebovali, aby na důkazních nahrávkách podezřelých jasně zaznělo, že se jedná o korupci. Upozorňuje tak na proces s bývalým poradcem ministra životního prostředí, kde se, podle soudkyně, na sponzorský dar údajně jen ptal, nikoliv žádal.

Senátor Michálek: Paní soudkyně dala návod všem korupčníkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Michálek

O tom, že není dostatek důvodů, aby se exporadce ministra životního prostředí dopustil nepřímého úplatkářství, je přesvědčená soudkyně obvodního soudu pro Prahu 1. Jenže podle senátora Libora Michálka se pouze nesnažila dostatečně přezkoumat nepřímé důkazy. To potvrzuje i policie, která tvrdí, že je třeba zkoumat korupci v latentní podobě, která není zjevná na první pohled.

Michálek tak popisuje příklad, kdy se může jednat o korupci. Například, když lobbista přijde za pracovníkem banky, poví mu, jak je schopen zajistit převedení státních peněz do soukromé banky a hned poté se jej zeptá, zda banka sponzoruje politické strany. Laikovi z uvedeného příkladu, dle senátora, nemusí být zjevné, že si lobbista říká o neoprávněnou výhodu. Jenže právě v tuto chvíli by měl bankéř zpozornět.

Michálek myslí, že zpozornět by měl i soudce, když má svědectví podložené nahrávkami. Z nich totiž bylo dle něj jasné, že poradce ovlivňoval ředitele státního fondu. „Ovlivňování veřejného činitele s cílem získat neoprávněnou výhodu pro druhého, je totiž právě znakem nepřímého úplatkářství," myslí si whistleblower Michálek, jenž upozornil na nekalé jednání na Státním fondu životního prostředí.

Podle něj soudkyně obvodního soudu v případu uvedla, že poradce sponzorský dar nežádal - on se na něj jenom ptal. „Doufejme, že Městský soud bude schopný vysvětlit, že v politických kruzích se i dotaz nebo přání může za určitých okolností za žádost považovat. Jinak by totiž naše justice dala všem lobbistům a poradcům jasný návod, jak mají při jednáních o sponzoringu postupovat," dodává Michálek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…