Senátorka ODS pomohla malému chlapci, kterého ničí exekutoři

28.08.2012 10:11

Případ Marka Suchého z Mělníka, devítiletého chlapce, který zdědil dluhy po svém otci a hrozí mu exekuce, vyvolal vlnu zájmu a pobouření. Celkem si včerejší článek v deníku Právo a na serveru Novinky.cz přečetlo milion čtenářů.

Senátorka ODS pomohla malému chlapci, kterého ničí exekutoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Reakce lidí na chlapcův případ jsou vesměs stejné. Šok z toho, jak je něco takového vůbec možné, střídá zájem o jakoukoliv pomoc chlapcově matce Renatě Suché. „Proč jim nemůžou družstva normálně počkat nějakou dobu, než to prodají? A ti exekutoři musí mít absenci svědomí,“ napsal deníku Právo čtenář Roman Kopačka z Plzně.

Ženě už pomáhají právníci, které jí poskytla senátorka Veronika Vrecionová (ODS), ozývají se i dobrovolníci. Exekutorská komora slíbila matce bezplatné právní rady, jak se má vyhnout ztrátě střechy nad hlavou.

Nadějí může být opatrovnický soud

„Významnou roli v tomto příběhu může hrát opatrovnický soud. V případě, že nezletilý syn nebyl jediným dědicem, dědickou dohodu schvaluje opatrovnický soud. Ten měl také posuzovat případné předlužení dědictví. Souhlas opatrovnického soudu je pak nutný i v případě, že matka chce prodejem zpeněžit nemovitosti, jež syn zdědil,“ informovala mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Dále uvedla, že bez svolení soudu nelze zděděné byty prodat a dluhy tak zaplatit. Jedná se totiž o vlastnictví nezletilého syna, který může mít odlišné zájmy než jeho matka. Pomoci však může opatrovnický soud. „Pokud matka získá souhlas opatrovnického soudu, a přesto se jí nepodaří prodat alespoň jednu nemovitost, aby zaplatila dluh, může se obrátit s žádostí o pomoc na soudního exekutora. Ten může zrealizovat dražbu bytu a peníze, které zbudou po uhrazení dluhu, vrátí dědici,“ uklidňuje Báčová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…