Senioři klíčem k volbám. Politický převrat? Bomba ze včerejší ČT

02.10.2020 9:36

V Událostech, komentářích České televize se sešli tři komentátoři: Petr Kolář z MF Dnes, Petr Honzejk z Hospodářských novin a Petr Nováček z Českého rozhlasu. Debatovali spolu o koronavirových časech, ve kterých nás čekají volby i další nouzový stav. Pánové se shodli na tom, že vláda předvádí komunikační chaos. Ústavní právník Jan Kudrna přidal pár slov o budoucím politickém převratu.

Senioři klíčem k volbám. Politický převrat? Bomba ze včerejší ČT
Foto: Screen ČT24
Popisek: Tři komentátoři v Událostech, komentářích

Hned v úvodu všichni tři pánové zkritizovali kabinet Andreje Babiše (ANO) za to, že ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula ve Sněmovně předestřel možnost, že se lidé budou při návštěvě restaurace registrovat, aby bylo možné je v případě potřeby vytrasovat. O pár hodin později Babiš tuto možnost dementoval jako „nesmysl“.

Komentátoři se shodli, že je to jen ukázka vládního koronavirového chaosu, který sledujeme už několik měsíců.

„Já myslím, že to je standardní příklad chaosu, který v tý koronavirový situaci vláda dělá poměrně častějc. Speciálně výstřely pana Prymuly, který je příznivcem tý tvrdší linie, tak on občas něco vystřelí a ostatní to pak korigují. Myslím, že to není poprvé, ani naposledy,“ řekl Kolář.

„Andrej Babiš to nevidí rád a je poměrně dost nervózní,“ komentoval Prymulův nápad s restauracemi Honzejk. Také není divu, protože všechny tyhle komunikační přešlapy, když to nazvu hodně eufemisticky, jsou pro hnutí ANO před volbami velmi negativní v tom smyslu, že hnutí ANO se vždy prezentovalo jako hnutí, které je kompetentní. ... Teď najednou máme krizi a vidíme, že mezi ministry hnutí ANO panuje nedorozumění a komunikačně je to zmatek nad zmatek,“ doplnil.

Hnutí ANO podle jeho názoru krajské volby vyhraje, ale vyhraje je s menším náskokem, než se mohlo zdát ještě před měsícem. Nástup druhé koronavirové vlny v Česku je silnější než v okolních zemích i kvůli tomu, že česká vláda v létě rozvolňovala opatření přespříliš.

„To, co tam dneska oba pánové předvedli, to svědčí o tom, že v té vládě je zmatek. Já bych k tomu ale řekl, že pan profesor Prymula je zaprvé plukovník a za druhé je to odborník, takže jestli dojde na další negativní vývoj, tak bude mít nakonec pravdu on a ne pan premiér,“ podotkl komentátorský matador Petr Nováček.

Když znovu dostal slovo Kolář, konstatoval, že komunikačních chyb už udělala vláda tolik, že i na tento s restauracemi se brzo zapomene. Kolář je přesvědčen, že toto budou velmi podivné volby a pokud k nim nedorazí nejstarší občané, protože budou mít obavy, že se nakazí koronavirem, tak volby dopadnou zcela jinak, než obyčejně. „Myslím, že pouštět se teď do nějakých prognóz, to je jako věštit z křišťálové koule,“ zdůraznil.

Zdůraznil také, že všechny věty ministra Prymuly budou platné jen do okamžiku, než je premiér smete ze stolu.

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí
Honzejk upozornil, že k polským prezidentským volbám přišlo k urnám v prvním kole voleb o jeden milion seniorů méně, měli obavy z koronaviru. A pokud se podobný scénář zopakuje i v České republice, pravděpodobně na to doplatí právě Babišovo ANO, ČSSD a komunisté, jejichž voliči jsou často právě ti dříve narození.

V jedné věci se ale pánové vlády zastali. Když došlo na sestavování rozpočtu, shodli se na tom, že opozice sice kabinet kritizuje, ale sama přichází s nápady, komu všemu by se mělo finančně pomoci. Přitom nikdo, ani koalice, ani opozice neví, jak dlouho bude trvat ekonomická krize a jak přesně se budou splácet dluhy z této krize vzešlé, až pomine.

Do debaty přispěli také politolog Ladislav Mrklas z Vysoké školy CEVRO Institut a ústavní právník Jan Kudrna.  

Druhý jmenovaný mimo jiné prohlásil, že ochrana zdraví a právo na život stojí podle jeho názoru v Ústavě tak vysoko, že by lidé v karanténě volit možná neměli. V zájmu ochrany zdraví svých spoluobčanů. „Já i kdybych měl nějakou méně závažnou nemoc, tak já bych k těm volbám nešel,“ konstatoval Kudrna. „Já jsem na to dostal otázku už na konci července a já jsem na ni odpovídal právně. Proč lidí, kteří mají žloutenku, tuberkulózu a tak podobně, přičemž proti těmto nemocem se dá očkovat, tak proč oni nemohou volit a lidé s covidem mohou volit?“ nastínil problematický bod.

Ale jeho pohled nakonec nepřevážil, což prý bere s veškerou pokorou, takže se uvidí, jak ministerstvo vnitra situaci zvládne.

Podle Mrklase by stálo za to zamyslet se nad tím, zda počet voleb nesnížit tím, že by se jich více konalo v jednom termínu. Bez ohledu na koronavirus. Možná by to pomohlo zvýšit zájem voličů o volby.

Další věc je, že řada lidí ani dnes nevidí v existenci krajů přílišný smysl. Politici podle jeho názoru měli lidem lépe vysvětlovat, k čemu kraje jsou.

Podle Kudrny je problém navíc v tom, že krajská samospráva není tak úplně samospráva, protože je do značné míry závislá na tom, jaké peníze jim přidělí vláda. Ale ústavní právník pochybuje, že se na tom v dohledné době něco změní.

„Tohle je myslím záležitost, kterou, když to řeknu hodně volně, tak vyřeší až nějaký další převrat, protože tehdy nastanou nějaké společenské změny, kdy se sáhne na všechno. V tuhle chvíli si myslím, že bude zachován status quo, protože je tam příliš mnoho zájmů, aby to zůstalo, jak to je,“ poznamenal ústavní právník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …