Seznam vytáhl kauzu na Zemanova Nejedlého: Zasahoval prý přímo do jmenování velvyslanců

13.06.2021 12:07

Podnikatel Martin Nejedlý, který je ekonomickým poradcem prezidenta Miloše Zemana, má mnohem silnější vliv, než by se mohlo zdát. Důkazem mají být uniklé e-maily, které odhalily jeho zásahy do personálního obsazení české diplomacie; zveřejnil je server Seznam Zprávy. Nejedlý svůj zájem na obsazení velvyslanectví později redakci potvrdil. Situaci zlehčoval tím, že jeho hlas nemá takovou váhu, aby rozhodoval. Prezident je prý s celou záležitostí srozuměn.

Seznam vytáhl kauzu na Zemanova Nejedlého: Zasahoval prý přímo do jmenování velvyslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý

Server přinesl e-mailovou komunikaci mezi současným náměstkem ministra zahraničí Pavlem Jarošem a velvyslancem v USA Hynkem Kmoníčkem, datovanou z března 2019

„Tomáš (exministr zahraničí Tomáš Petříček, pozn. red.) pozdrží celý balík, než si s Martinem (Martin Nejedlý, pozn. red.) promluvím, protože nechce riskovat, že mu ho celý vrátí. Pokud to Martin posvětí, tak ji Tomáš klidně do balíku zařadí,“ oznamuje Jaroš Kmoníčkovi.

Ten mu ve své reakci napsal: „Teď je na tobě, abys odblokoval možná vůbec nezablokovaného Nejedlého a spol., Gajduškovi (Petr Gajdušek z ČSSD, nyní zřejmě končící velvyslanec při OSN v Ženevě, pozn. red.) pak za rok pomůžeme na hlavní kšeft do OSN a tím bude mít ČSSD celkově čtyři velvyslance. Tak kdy vyrazíš na Hrad?“

Původní zdroj ZDE

Martin Nejedlý na dotaz redakce potvrdil, že se za Gajduška jakožto velvyslance při OSN přimlouval. „To, že někde Martin Nejedlý řekl, že by se zastal nebo že by byl rád, kdyby pan Gajdušek odjel do Ženevy, to rozhodně popřít nemohu, protože si myslím, že státní tajemník, kterým pan Gajdušek byl, byl muž na svém místě. Ale to není nic, co bych já mohl ovlivňovat. A to, že řeknu svůj názor, si myslím, že není tak, jak je to dneska deklarováno,“ řekl Seznamu Zprávám.

Odmítá ale, že by jeho vliv, o kterém se zmiňuje náměstek Jaroš, byl tak velký. Připomněl, že výběr velvyslanců je v kompetenci vlády a prezidenta. Přesto jména, která s Nejedlým Jaroš a další řešili, nakonec uspěla – Gajdušek se dostal do Ženevy, bývalá náměstkyně Anita Grmelová brzy vyjede na ambasádu ve Švédsku.

Nejedlý se také hájí tím, že prezident Zeman o všem ví. „Informuju pana prezidenta o všech svých krocích, a to, co se vytváří, a to, co se tady dělá, si myslím, že není součástí úplně racionálního pohledu těchto lidí. Já bych si nikdy nedovolil neinformovat pana prezidenta o tom, co dělám. To je má zodpovědnost,“ ujišťoval Nejedlý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…