Šikana! Eva Farná otevřeně o tom, co si o sobě musela přečíst

02.08.2021 16:37

Zpěvačka Ewa Farna svojí novou písní Tělo bojuje proti předsudkům ohledně ženského těla a snaží se všem ženám dodat odvahu, aby se za své tělo nestyděly. „Ženy by se neměly stydět za něco, co nemohou ovlivnit, proto v tom klipu hrají ženy, které mají třeba jizvy po operacích nebo nějakou kožní nemoc a podobně,“ říká Farna s tím, že si sama v dospívání prošla šikanou, kdy zejména v bulváru bylo její tělo hojně propíráno.

Šikana! Eva Farná otevřeně o tom, co si o sobě musela přečíst
Foto: Printscreen: Milion chvilek pro demokracii
Popisek: Ewa Farna.

„Na mém těle se už dost věcí podepsalo, zejména těhotenství na mně nechalo známky, ale přijala jsem to, což není samozřejmost, spousta žen nemá sebevědomí. A proto jsem napsala píseň Tělo,“ říká Farna v rozhovoru pro DVTV.

Zpěvačka se podle svých slov těší, až bude píseň zpívat za 40 nebo 50 let, kdy se bude svoje tělo stále učit přijímat v procesu stárnutí. „Teď mám své tělo ráda, uvědomuju si to dobré i špatné na něm a tak ho přijímám. Takže se přijímám třeba se striemi na břiše po mém těhotenství. Je to takové tetování od života, od přírody,“ tvrdí Farna.

„Ženy by se neměly stydět za něco, co nemohou ovlivnit, proto v tom klipu hrají ženy, které mají třeba jizvy po operacích nebo nějakou kožní nemoc a podobně. Na plovárnu ve dvoudílných plavkách bych klidně šla a rozhodně bych se nestyděla za těhotenské strie, to spíše za to ostatní, na co mám vliv, ale trochu na to kašlu,“ poukazuje na svá hojně propíraná nadbytečná kila.

„Já a mé tělo jsme si prošli velkým mediálním ohlasem, bylo to vždy dost propíráno. Zažila jsem body shaming i urážky, četla jsem bolestivé články. Dneska je to už trochu jiné, existuje již dost body positive kampaní, tolerují se jiné než modelkovské tvary v showbyznysu, ale těch deset let, které jsem si jako zpěvačka prožila při dospívání z puberťačky v ženu, to jsem si přečetla o sobě hrozné články,“ říká s tím, že šlo vlastně o šikanu.

Tehdy podle ní šlo zejména o bulvár, který v lidech prý probouzí ty nejhorší vlastnosti. „Byla jsem kvůli tomu i na několika sezeních s psychologem. Až těhotenství mi ale ukázalo, jak neuvěřitelné to lidské tělo vlastně je. Vždyť já jsem ještě dva týdny před narozením syna naplno koncertovala a říkala jsem si disko koule, protože jsem byla děsně velká a měla jsem stříbrné šaty,“ vypráví s úsměvem.

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí
Právě od doby těhotenství prý zpěvačka jinak pohlíží na své tělo. „Vždyť je to dokonalý nástroj, neuvěřitelný, co všechno dokáže. A když si člověk tohle uvědomí, začne mít svoje tělo rád. Jako řeči typu, začni cvičit a zhubni, podle mě nejsou správnou cestou. Ale to už je trochu jiné téma, než o čem zpívám v písni Tělo. Protože spousta lidí říká, že je to nějaká promoce obezity a něčeho, co není zdravé. Ale ta píseň je dost o něčem jiném,“ tvrdí Farna s odkazem na silné příběhy žen z videoklipu písně, kde se objevují ženy s tělesnými vadami třeba po rakovině.

„Já jsem je do klipu a kampaně vybrala vlastně takovým dost jednoduchým způsobem, a to tak, že jsem ty ženy sledovala na Instagramu přes profil Tělo s příběhem. Tam jsem našla konkrétní příběhy a ženy, které se nebojí ukázat, a až ty mě vlastně při natáčení přesvědčily, že já se mám v klipu také sama ukázat. Původně jsem to totiž v plánu neměla, protože ty moje tělesné nedostatky jsou vlastně v tom kontextu dost banální. Ale přesvědčily mě, že když jako ta holka z plakátu se také ukážu, tak to dodá sílu celému vyznění,“ představuje Farna vznik videoklipu.

Na píseň Tělo prý má úžasné reakce jak v Polsku, tak v Čechách. „Ten ohlas je silný a pozitivní a dlouho se mi nestalo, že by mě na ulici někdo zastavil a řekl mi ke konkrétní písni, že se mu líbí. Těch reakcí už je řada, kdy mi lidé píší, že jim píseň pomáhá mít více rád své tělo. Ta píseň asi docela otřásla českým i polským mediálním prostorem,“ dodává Farna, která je s písní i klipem velmi spokojena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…