Skandál: Osazenstvo Kliniky se raduje z hořícího Berlína. Politici, zakročte, píše zkušený analytik

13.07.2016 8:40

Komentátor SvobodnéhoFóra.cz a bývalý poradce premiéra Petra Nečase Jiří Sezemský se ve svém komentáři vyjádřil k souvislostem mezi žižkovskou Klinikou a orgiemi násilí berlínské ultralevice.

Skandál: Osazenstvo Kliniky se raduje z hořícího Berlína. Politici, zakročte, píše zkušený analytik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solidární pochod za zachování centra Klinika, kterému Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl prodloužit smlouvu

Anketa

Kterého bývalého premiéra chcete zpět do politické funkce?

1%
34%
1%
55%
1%
3%
hlasovalo: 8573 lidí

„Hořící auta, ničený soukromý majetek, létající kameny a Molotovovy koktejly. Více než stovka zraněných policistů, škody přesahující čtvrt miliardy korun. Berlín zažil nejagresivnější demonstrace levicového extremismu za posledních pět let. Squateři ze žižkovského centra Klinika však mají pro berlínské radikály pochopení a chtějí je podpořit,“ popisuje Sezemský. Na facebookovém profilu centra si totiž povšiml výzvy Kliniky, která vyjadřuje solidaritu se squaty v berlínských Rigaerstrasse 94, Friedelstrasse 54 a dalšími autonomními projekty. 

„Podporujeme aktivisty a aktivistky, kteří brání zániku svobodných a nekomerčních prostor a aktivit a zároveň se staví proti gentrifikaci německé metropole – zvyšování nájmů, vytlačování obyvatel z jejich domovů a čtvrtí. Připojujeme se k hlasům požadujícím dialog a hledání cest k další existenci autonomních projektů v Rižské ulici. Odsuzujeme protiprávní jednání a dlouhodobou šikanu ze strany policie, která neprojevila zájem situaci řešit, ale naopak eskalovat,“ svolali aktivisté demonstraci před německým velvyslanectvím v Praze. Ta se uskuteční 14. července od 16 hodin.

Squateři z Kliniky podle Sezemského tak zdůrazňují údajně protiprávní jednání a šikanu policie a ani slovem se nezmiňují o tom, co se v Berlíně odehrálo. „Nezmiňují se o vlastnících nemovitostí, kteří se dopustili té ‚drzosti‘, že si dovolili domáhat se svých práv,“ uvedl.

Původní text ZDE.

„Výbušné události ve Friedrichshainu jsou přitom čítankovým dokladem vzestupu levicového extremismu, o kterém hovoří i výroční zpráva o činnosti německé civilní kontrarozvědky za rok 2015. Podle ní loni vzrostlo množství levicově motivovaných násilných činů o 62 procent na více než 1600. Stoupl i počet příslušníků ultralevice připravených použít násilí na rekordních 7700,“ poznamenává Sezemský. Všímá si také toho, že v souvislosti s uprchlickou krizí roste i pravicový extremismus. 

„Jenže o tom levicovém se v intelektuálních kruzích a v médiích příliš nemluví. Model chování ultralevice všude v Evropě, nerespektující právní stát a stávající model demokracie, je částí z nich považován za svým způsobem inspirující a bohulibý. Nehledě na to, že si někdy hodlá svoji ‚pravdu‘ ubránit dlažebními kostkami a Molotovovými koktejly. Zatímco růst neofašismu se skloňuje ve všech pádech, naše celostátní média o berlínských událostech téměř nereferovala,“ konstatuje Sezemský.

Následně popsal, co se vlastně ve Friedrichshainu odehrálo. Radikálové se totiž začali mstít kvůli tomu, že majitel budovy v Rižské ulici se rozhodl neoprávněně zabrané prostory vyklidit a rekonstruovat na byty pro uprchlíky. 

„Stavebním dělníkům bylo vyhrožováno a majitel požádal koncem června policii o pomoc. Vzápětí se na sociálních sítích objevily výzvy k nepokojům a násilí a k prvním střetům s policií došlo už před několika týdny. Solidární akce na obranu squatu přitom byly organizovány po celém Německu,“ sdělil Sezemský.

Napjatá situace podle něj vyvrcholila v noci 10. července, kdy se střetlo 1800 policistů se zhruba 3500 radikálních demonstrantů. „Původně pokojná demonstrace se zvrhla v násilné akce, kdy extremisté útočili na policisty kameny, dělbuchy a zápalnými lahvemi, zapalovali policejní auta, rabovali obchody a poškozovali majetek místních obyvatel. 123 policistů přitom bylo zraněno, policie proti demonstrantům použila slzný plyn. Zatkla 86 radikálů a zahájila vyšetřování více než 100 trestných činů, včetně přepadení, těžkého ublížení na zdraví, narušování veřejného pořádku či porušování zákona o výbušninách,“ dodal s tím, že tato erupce rozbouřila místní politickou scénu.

„Berlínský senátor Frank Henkel (CDU), mající na starosti otázky vnitra, hovoří o ‚teroru proti místním obyvatelům‘ a ‚levicových orgiích násilí‘. Pro vyjednávání s extremisty nevidí prostor, na rozdíl od představitelů Zelených,“ píše komentátor. Na druhou stranu podle něj sílí kritika státní moci. Násilnostem nedokázaly zabránit ani téměř dvě tisícovky policistů v ulicích.

„Pokud berlínským extremistům vyjadřují solidaritu i aktivisté z pražské Kliniky a zároveň se nedistancují od násilné formy jejich protestů, dávají tím najevo, že jim tento styl obrany svého vidění světa není cizí. Ani není divu. Autonomní centrum Klinika mělo budovu, která je ve vlastnictví státu, vyklidit už začátkem března. Dnes ji užívá neoprávněně a nadále neplatí jedinou korunu nájmu,“ sdělil Sezemský s poznámkou, že případ osazenstva ukazuje slabost právního státu. 

„Anarchisté z Kliniky obývají památkově chráněnou budovu už pátým měsícem neoprávněně, a stát nezasahuje. Čekají na výsledky soudů a zároveň cítí podporu spřízněných politiků na pražské radnici, zejména mezi zelenými. I v tom je situace podobná s Berlínem,“ řekl Sezemský. Podle něj si tak Praha do budoucna může zadělávat na berlínský scénář. 

„Policie si umí až příliš horlivě zjednat pořádek při návštěvě čínského prezidenta, kdy razantně vystupuje proti nenásilným protibetským protestům. Na sílící projevy extremismu však zatím recepty nemá. Militantní levicový extremismus je přitom neméně nebezpečný než pravicový. Veškeré následky z tohoto vývoje si mohou přičíst ti, kteří se nepoučí z vývoje v některých okolních zemích,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…