Slepice... Výstup Andreje Babiše na ČT na téma „černá Afrika“ a migrace nezůstal bez odezvy. Bylo to ostré

31.07.2018 12:02

Migrace a solidarita v rámci EU. To bylo hlavní téma včerejších Událostí, komentářů na ČT 24. Moderátorka Daniela Písařovicová zpovídala premiéra Andreje Babiše. Česká televize totiž natočila rozhovor s italským premiérem Giuseppem Contem, který zve Andreje Babiše do Říma.

Slepice... Výstup Andreje Babiše na ČT na téma „černá Afrika“ a migrace nezůstal bez odezvy. Bylo to ostré
Foto: Repro ČT24
Popisek: Bývalý italský premiér Conte v rozhovoru pro ČT24

Reportér Jakub Nettl zpovídal italského premiéra. „Nedávno jste napsal veřejný dopis českému premiéru Andreji Babišovi. Co vás k tomu vedlo?“ zeptal se Nettl Conteho. „Premiéru Babišovi jsem napsal, protože jsem se s ním chtěl podělit o úspěch, který Itálie zaznamenala. Vůbec poprvé se podařilo rozdělit 450 migrantů, zachráněných z moře a dovezených k italským břehům, mezi další státy, což je podle mne opravdový průlom ve zvládání migračních proudů. Nikdy předtím se to nestalo. Itálie v tom zůstávala celou dobu sama. Jsem přesvědčený, že je potřeba, aby ostatní evropské státy uznaly a ukázaly svou část odpovědnosti při řešení evropské migrační krize,“ reagoval Conte.

Jakub Nettl zpovídá pro ČT italského premiéra

Anketa

Má ještě cenu vyšetřovat dnes velké hospodářské kauzy 90. let?

97%
3%
hlasovalo: 7021 lidí

Premiér Babiš se prý nechce nechat přesvědčit k italskému řešení a naopak chce Conteho přesvědčit, že český přístup k řešení migrační krize je správný. Co by tedy Giuseppe Conte hodnotil jako úspěch po takové schůzce, pokud by k ní došlo? „Bude to diskusní střet. Každý z nás určitě bude chtít vyjádřit a obhájit svůj pohled na věc. Oba ale určitě budeme vycházet ze závěrů evropského summitu, které jsme podepsali 28. června. Ty obsahují určité principy, na kterých jsme se shodli a které se mají postupně uvádět do praxe. Nepůjde jen o právní věci, ale chci se s ním podělit i o politický a kulturní přístup k problému migrace. Chtěl bych, aby pochopil, že dnes, když tento problém cítí na vlastní kůži Itálie, protože k ní se přes moře dostávají, tak z demografických, ekonomických, politických nebo sociálních důvodů mohou jít zítra migrační trasy i přes vaši zemi. Takže je dobré, když se ten problém řeší hned na několika úrovních a nehledá se pouze pohotovostní řešení, ale strukturální řešení,“ podotkl Conte.

Reportér Jakub Nettl poté připomněl, že počet migrantů, kteří připluli do Itálie, poklesl meziročně o 80 procent. Můžeme tedy stále mluvit o krizi? „To znamená, že italský přístup nese ovoce. Já jsem na summitu neříkal panu Babišovi ani ostatním evropským politikům, že Itálie nemá řešení. Itálie sebrala svoje síly, aby dalším podobným situacím předešla, výsledky jsou vidět. Itálie přišla s řešením migračního problému, který předpokládá zásahy už v zemích původu,“ řekl Conte a dodal, že zlepšení lze dosáhnout i pomocí zlepšení ekonomické a sociální situace v krizových regionech, ze kterých lidé utíkají.

Anketa

Má ještě cenu vyšetřovat dnes velké hospodářské kauzy 90. let?

97%
3%
hlasovalo: 7021 lidí

„Je třeba dohlížet i na tranzitní země a na dodržování základních lidských práv, protože je nepřijatelné, aby zoufalí lidé v nesnázích ještě riskovali život na cestách smrti. Výsledků nemůže dosáhnout jen jediná země, musíme se o to snažit společně. Opakuji, dnes se to může stát Itálii, zítra nějaké jiné zemi,“ řekl Conte. Podle něj by úspěchem bylo, kdyby Česká republika přijmula alespoň jednoho symbolického migranta, aby ukázala, že Evropa v krizi jedná společně.

Conte odmítl, že Itálie, když uzavřela své přístavy pro lodě přivážející migranty, tak používala migranty jako rukojmí, aby dostala ostatní evropské země pod tlak. „Itálie chtěla vyslat silný signál, nebylo možné, aby Itálie zůstala jedinou zemí, která tyto lidi přijímá bez výjimky,“ vyjádřil se o rozhodnutí premiér Itálie. Ale Itálie prý nikdy nepřestala lidi zachraňovat nebo pomáhat nemocným, ženám, dětem, lidem v potížích.

Moderátorova další otázka mířila na Conteho názor na Babišovo tvrzení, že by se migrantům neměl otevřít žádný přístav v Evropě. Conte řekl: „Vidím v tomto názoru premiéra přehnané obavy, vůbec to neodpovídá výsledkům, o kterých jsme před chvílí mluvili.“ Dodal, že díky této propracované politice Itálie snížila počet migrantů, kteří k nim dorážejí. Itálie je také vázána mezinárodním námořním právem, které udává povinnost zachraňovat tonoucí, uvedl italský premiér.

Reportér Jakub Nettl se pak Conteho zeptal na názor na opatření EU, které by mělo zemi, která migranta přijme, přinést 6000 eur. Podle Conteho to není dobrý plán, prý nějaká země, například Itálie, dostane za problém zaplaceno a ostatní zůstanou lhostejní, s čímž nesouhlasí. O systému Dublin IV říká, že je překonaný a že na summitu 28. června bylo dohodnuto, že kdo se vylodil v evropské zemi, vylodil se v Evropě. Conte dokonce nevyloučil podporu tomu, aby státy, které migranty nepřijmou, byly penalizovány ztrátou části evropských fondů. Ale dodal, že o tom je možné uvažovat, až bude schválen skutečně propracovaný systém.

Andrej Babiš odpovídá na Conteho rozhovor

Premiér Babiš byl se záznamem rozhovoru konfrontován. Redaktorka Písařovicová se ho zeptala, zda už ví, kdy se bude konat schůzka s premiérem Contem. „Domlouvá se termín na konec srpna, pravděpodobně 27. srpna,“ uvedl Andrej Babiš termín, kdy by se měl setkat se svým italským protějškem. Dříve prý premiér Conte nemá čas. Rozsah schůzky Babiš nezná.

Babiš znovu zopakoval svůj postoj k nelegální migraci, který spočívá v jejím naprostém zastavení a pomoci v místech, odkud migranti přicházejí. „Pan premiér vůbec nechápe podstatu problému,“ řekl na Conteho adresu premiér Babiš. Podle něj migranti přicházejí do Evropy nikoliv pracovat, ale pobírat dávky. Česká republika podle něj už poskytla 2 miliardy korun na pomoc v místech, kudy migranti procházejí, a jmenoval například Srbsko a Makedonii, takže odmítá, že by ČR nebyla solidární.

Od setkání si slibuje, že by mohl Conteho stejně jako kolegy z Evropské rady přesvědčit o svém názoru, že přijímání migrantů má být nadále dobrovolné. Babiš se také odvolal na skutečnost, že firmy v Čechách si migranty vybírají z jiných zemí než je „černá Afrika“ a znovu zdůraznil, že lidé, kteří zaplatili už prý miliardy pašerákům, nechtějí pracovat, ale pobírat dávky. Ale spor s Contem prý není vyostřený.

Za úspěch nepovažuje ani to, že se Contemu povedlo se dohodnout o rozdělení migrantů. „Já myslím, že to není úspěch, to je další motivace pro pašeráky, aby dělali svůj byznys. My jim jasně musíme říct, že byznys skončil, že Evropa je zavřená,“ řekl Babiš a zalitoval toho, že se změnila vláda ve Španělsku, protože teď se podle něj stane hlavní migrační trasou. Babiš také věří, že blížící se volby do Evropského parlamentu dopadnou velice protiimigračně, protože Evropané odmítnou multikulturní model i to, aby se stali menšinou ve vlastní zemi.

Anketa

Má ještě cenu vyšetřovat dnes velké hospodářské kauzy 90. let?

97%
3%
hlasovalo: 7021 lidí

Premiér Babiš zmínil, že také díky jeho vyjednávání se po třech letech povedlo přesvědčit státy v EU, že kvóty jsou nesmysl, a nyní je čas je přesvědčit, že se má uzavřít s mimoevropskými zeměmi stejná či podobná dohoda jako s Tureckem a v rámci EU zavést tzv. australský model. Že by měl přijmout alespoň jednoho symbolického migranta, Babiš odmítá, jednalo by se prý o zbytečné a falešné gesto a trvá na tom, že otázka je principiální.

Plány na vyplácení 6000 eur za migranta premiér ČR rozhodně nepodporuje. Conte prý zůstal ve stejné rétorice, která je už překonaná. „Vyhrožovat, že nedostaneme fondy... To už je 2 roky staré a to nefunguje,“ řekl k tomu. Prý něco takového maximálně povede k rozpadu Evropské unie. Že by k něčemu takovému došlo, vylučuje, protože lidé v Evropě jsou prý proti tomu.

Babišovo vyjádření v České televizi sledovalo zřejmě mnoho lidí z veřejné sféry. Novinář Respektu Českou televizi pochválil: „Dobrá práce ČT. Má rozhovor s Andrejem Babišem o migrantech a udělala k tomu rozhovor s italským premiérem. S jeho slovy ho nyní konfrontuje. Veřejná služba, jak má být.“

Kdo naopak Českou televizi odsoudil, byl Petr Štěpánek, někdejší člen Rady pro televizní a rozhlasové vysílání a bývalý mluvčí Václava Klause st. „Novinářští idioti, jako je právě teď ta českotelevizní slepice, nakonec z Bureše svojí přiblblou eurohujerskou umanutostí vyrobí bojovníka proti migraci. Běs! A on se té příležitosti samozřejmě chopí. Už to dělá,“ kritizuje tvrdě Štěpánek výkon moderátorky ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…