Šmejdi útočí! Proti ochraně orné půdy. Jan Veleba odhalil

04.12.2023 9:43 | Zprávy

„Hustota obchodů v ČR je ve srovnání s Německem 3,4x vyšší. Dálniční síť a souběžná síť silnic 1. třídy je lemovaná sklady, velkosklady, logistickými centry a další se staví,“ říká exprezident Agrární komory ČR a člen Klubu 2019 Jan Veleba a cituje svého kolegu, významného potravináře Zdeňka Jandejska: „Za pouhých 31 let se snížila zemědělská půda o 17,4 %.“ V komentáři mluví o „pět minut po dvanácté“ připravované novele zákona o ochraně půdního zemědělského fondu. Při té příležitosti se velmi ostře opřel do Tomáše Prouzy a zmínil i řadu jeho funkcí. Kroutí hlavou i nad přístupem premiéra Fialy nejen v souvislosti s nedávnou stávkou.

Šmejdi útočí! Proti ochraně orné půdy. Jan Veleba odhalil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý senátor Jan Veleba

Vážení a milí, včera jsme zapálili první svíčku na adventním věnci, fialovou, která značí železnou neděli, a jsme v čase očekávání nejkrásnějších svátků roku. Přichází čas Vánoc, kdy jsou k sobě lidé milí, připravují dárky pod stromeček a přejí si to nejlepší do nového roku. Rád bych se tady v Parlamentních listech vyznal ze svého přání – aby naše vláda začala vnímat české zemědělství, české potraviny a začala konat kroky k návratu soběstačnosti. Ta situace, doložím čísly, je opravdu vážná, a pokud budou mluvit do zákonů takoví Prouzové, tak zemědělství bude dál upadat, ale pozor, jde už o základy české státnosti.

„Šmejdi“ a novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

První na řadě je česká půda „Za pouhých 31 let se snížila zemědělská půda o 17,4 %, to je neuvěřitelné“ – jsou slova Zdeňka Jandejska, významného zemědělce a potravináře, která dokládá následujícími čísly – v roce 1990 měla ČR 4 228 000 hektarů zemědělské půdy, v roce 2020 výrazně méně, 3 439 608 hektarů zemědělské půdy! Co na to říct? Těžko se to mně, který vyrostl v malé osadě mezi poli, lesy, loukami a sady, komentuje. Zvláště, když se najdou „šmejdi“, kteří si dovolují konečně, pět minut po dvanácté připravenou novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, jenž prošla v úvodním kole Sněmovnou, nevybíravým, lživým a arogantním způsobem jenom jim vlastním, dehonestovat, zesměšňovat a odmítat.

Abych byl adresný, užívám jeho slovník a mluvím o prezidentovi Svazu obchodu a cestovního ruchu, viceprezidentovi Hospodářské komory ČR a poradci ministra průmyslu a obchodu vlády ČR. Ano, tolik funkcí zastane pan Tomáš Prouza, když ta nepsaná další, čtvrtá, vše s určitým hereckým výkonem prodat v rozhlase a televizi, v tisku, vše svést na zemědělce, rozuměj agrobarony a Babiše. Na druhou stranu, vzato z jeho pohledu, proč by to při jeho charakteru, respektive bezcharakteru, nedělal, když mu to vynáší funkce a ty nesou peníze a proti sobě nemá rovnocenného soupeře. Není jím ministr zemědělství Marek Výborný, který agrární soustavě evidentně nerozumí. Není jím ani šéf Agrární komory ČR, který dovede dlouhé minuty v ČT v Otázkách Václava Moravce vedle Prouzy sedět a mlčky sledovat jeho úsměšky, arogantní chování a lži – kdože může za drahé potraviny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Veleba

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na jedné straně kecy o ekolgií, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 04.12.2023 10:12:51
a na druhé zločinné zastavování orné půdy ,nárůst kamionové dopravy a šílené zbrojení.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…