Smlouvy se státem a dotace. Stovky milionů. „Nezisková“ zmocněnkyně Šimáčková a její manžel. Začalo to se Šabatovou...

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
19.08.2023 9:58 | Analýza

Klára Šimáčková Laurenčíková a Martin Šimáček. Manželství, které zasáhlo do českého školství i dalších oborů podle některých mnohem více, než by bylo zdrávo. V posledních letech se objevili v mnoha neziskových organizacích a paralelně radili ministrům. Organizace, ve kterých figurovali, si přitom od státu přišly postupem let až na stovky milionů korun.

Smlouvy se státem a dotace. Stovky milionů. „Nezisková“ zmocněnkyně Šimáčková a její manžel. Začalo to se Šabatovou...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Šimáčková Laurenčíková s Vítem Rakušanem

„Nechápu, jak to všechno mohli stíhat. Pracovat na ministerstvech a zároveň vést své neziskovky,“ kroutil hlavou prezident Pedagogické komory Radek Sárközi, když ho ParlamentníListy.cz požádaly o komentář k aktivitám zmocněnkyně vlády pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové a jejího manžela Martina Šimáčka.

Shrnul tak pozoruhodný příběh, který začal ve Straně zelených v době, kdy její předseda Ondřej Liška byl ministrem školství. Mladá úřednice a členka téže strany Klára Laurenčíková tehdy působila na stejném ministerstvu jako šéfka odboru rovných příležitostí a posléze náměstkyně.

Po reorganizaci provedené ministryní Kopicovou z Fischerova úřednického kabinetu působí jako vrchní ředitelka sekce speciálního vzdělávání.

Má v tomto oboru kvalifikaci, kromě studií speciální pedagogiky na UK (zakončeno diplomovou prací na téma obchodu s lidmi) absolvovala též v roce 2004 stáž na nizozemské univerzitě v Groningenu, kde se vzdělávala v oborech „lidská práva, genderová studia a speciální pedagogika“.

Právě v této době ministerstvo rozjíždí přípravnou fázi národního akčního plánu inkluzivního vzdělávání. A úřednice Laurenčíková bude tou, která nad ním bdí.

Současně v té době získává první zkušenosti v neziskovém sektoru. V dozorčí radě Centra pro transformaci o.p.s. se potkává nejen se svým budoucím manželem Martinem Šimáčkem, ale také například s Annou Šabatovou.

„Na politické neziskovky není vhodné nahlížet jen jako na samostatně stojící organizace. Je důležité je vnímat v jejich vzájemné propojenosti, v jejich prorůstání veřejnou správou, nadacemi, akademickou sférou i byznysem. V knize celý tento propletenec nazývám, záměrně trochu expresivně, progresivistická hydra. Prorůstání progresivistické hydry veřejnou správou je onen známý pochod institucemi, který je pro progresivisty již dlouhá léta nástrojem, jak rozšiřovat svůj vliv,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Robert Kotzian, autor knihy Politické neziskovky a jejich boj proti západní civilizaci.

V roce 2010 ministerská úřednice kandiduje za Zelené do Poslanecké sněmovny, ale neuspěje. Ministr školství Josef Dobeš jí však nabídne místo poradkyně, ze kterého dohlíží na dopracování projektu inkluzivního vzdělávání. Když ministr vyjádří o projektu pochybnosti, poradkyně odchází a své názory vyjeví v rozhovoru pro web Romea.cz.

Pak ale ministr Dobeš skončí a jeho nástupce Petr Fiala zavádění inkluze opět uvádí do pohybu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To si Šimáčci našli dobrej vejvar, úplný zlatý důl, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 19.08.2023 10:23:21
práce pro ministerstva + několik "jejich" neziskovek, těžký střet zájmů zde pomineme, tak si vykutálenci přijdou na stovky tisíc měsíčně. Samozřejmě se jedná i o naše prachy, ty od Sorose mě nezajímají, pokud se za ně ovšem nerozvrací naše zavedené a ještě před r. 1989 docela dobře fungující školství.

|  26 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…