Sněmovna rozhodne o karenci, zdanění církví i o vydání Roznera

19.01.2019 12:39

Sněmovna bude na nadcházející schůzi znovu hlasovat o proplácení prvních tří dnů nemoci nebo o insolvenční novele, která má otevřít takzvaný osobní bankrot širšímu okruhu dlužníků. Před schvalováním je mimo jiné návrh KSČM na zdanění státních náhrad, které dostávají církve za majetek nevydaný v restitucích. Poslanci by měli také rozhodnout o vydání poslance SPD Miloslava Roznera k trestnímu stíhání.

Sněmovna rozhodne o karenci, zdanění církví i o vydání Roznera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

První letošní schůze Sněmovny začne v úterý odpoledne. Měla by podle plánů trvat tři týdny. S týdenní přestávkou pro jednání výborů by měla skončit v polovině února.

Návrh ČSSD na zrušení karenční doby zamítl Senát. Dolní komora jej v úterý pravděpodobně přehlasuje a novelu potvrdí. Už při jejím schvalování pro ni zvedli ruku vedle poslanců vládních ANO a ČSSD a KSČM, která kabinet ve Sněmovně toleruje, také poslanci opozičních Pirátů a polovina lidovců. Insolvenční novelu horní komora upravila, na oddlužení by tak dosáhli i nejchudší. Sněmovní verzi kritizovali odborníci na pomoc předluženým. Z dosavadních informací vyplývá, že Sněmovna by mohla potvrdit své, přísnější znění předlohy.

Schvalování takzvaného zdanění církevních restitucí by mohlo přijít na řadu ve středu a mohlo by je provázet zdržování zejména pravicovou opozicí, která pokládá předlohu za protiústavní. Do sněmovního finále se novela dostala až na mimořádné schůzi v polovině prosince. V dolní parlamentní komoře by se však nakonec měl najít dostatek hlasů pro její přijetí.

Roznera chce policie stíhat kvůli jeho výrokům o někdejším romském táboře v Letech u Písku. Poslanec při kritice rozhodnutí někdejší vlády o odkupu vepřína blízko pietního místa v Letech použil spojení „neexistující pseudokoncentrák“. Podle SPD ale existují pochyby o objektivitě vyšetřování případu. Doporučení k policejní žádosti ještě musí vydat mandátový a imunitní výbor. Proto zatím není jasné, kdy záležitost posoudí plénum.

Návrh programu, jak jej projednal organizační výbor, mohou poslanci upravovat. Očekává se, že část z nich se bude snažit o prosazení diskuse o údajném ovlivňování nezávislosti soudů ze strany Hradu, zejména hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. Prezident Miloš Zeman s takovou interpretací nesouhlasí, doporučení soudcům jsou podle něho vyjádřením názoru, nikoli jejich ovlivňováním. Pravděpodobnější než projednání věci na sněmovním plénu se však jeví debata v ústavně-právním výboru.

Poslanci by mohli na schůzi schvalovat také například nové úpravy pro soudní znalce a tlumočníky a lékovou novelu, podle níž by ošetřující lékaři a lékárníci získali přístup k seznamu všech léků, které má pacient předepsané. Tyto předlohy čeká ve Sněmovně ještě druhé čtení, při kterém mohou poslanci podávat pozměňovací návrhy.

V úvodním kole se poslanci budou zabývat vládním návrhem, který upravuje postavení Britů v Česku pro případ, že Spojené království vystoupí z Evropské unie bez dohody. Kabinet chce, aby Sněmovna schválila předlohu zrychleně už v prvním čtení, opozice by tento postup zablokovat neměla. V prvním čtení by mohli poslanci pokračovat v projednávání sporných vládních změn v elektronické evidenci tržeb. Novela mimo jiné rozšiřuje okruh tržeb podléhajících evidenci, poslanci debatu o ní v úvodním kole už šestkrát nedokončili.

Návrh programu schůze čítá více než 230 bodů. Obdobně jako při minulých schůzích se neočekává, že by je poslanci stihli projednat všechny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…