Sobotkův nový pan Evropa udeřil na Macrona: To byla nefér jobovka!

27.06.2017 19:07

Proti Světlaně Witowské v úterním Interview ČT24 usedl nový tajemník pro Evropské záležitosti ve vládě Bohuslava Sobotky Aleš Chmelař, který diváky veřejnoprávní televize přesvědčoval o tom, že většina členských států EU náš postoj k migračním kvótám chápe. Česká republika prý zase chápe stesk Francie nad tím, že naše nízké mzdy vytvářejí jakési nerovné postavení mezi Francií a Českem v EU.

Sobotkův nový pan Evropa udeřil na Macrona: To byla nefér jobovka!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Na úvod zareagoval na nápad prezidenta Miloše Zemana přesunout sídlo EU do Prahy. Určitě je to zajímavý nápad, pravil úředník, kterému ještě nebylo ani 30 let. Prakticky by to ale byl problém, protože EU se už teď potýká s příliš mnoha sídly.

Osobně nevidí problém v tom, že mu ještě nebylo ani třicet let. Mnohem důležitější podle něj je, že hovoří několika jazyky a s evropskými úředníky může mluvit v jejich rodné řeči, což považuje za zásadní.

V pořadu vyjádřil přesvědčení, že většina států EU chápe český postoj k migrantským kvótám.

„Netroufnu si říct, že všechny, ale většina členských států EU náš postoj k migračním kvótám chápe,“ ujišťoval Chmelař s tím, že v září a říjnu bude dosaženo nějakého kompromisu,“ konstatoval. EU se podle Chmelaře zpronevěřila svému dosavadnímu jednání. Dosud to fungovalo tak, že se EU snažila minimalizovat všechna rizika a teprve ta snížená rizika sdílela. V případě migrační krize to bylo opačně. Členské státy se vyzývají ke sdílení rizik a teprve potom hledají cesty, jak je snížit.

Ve druhé polovině pořadu Chmelař ujišťoval, že se lídři EU snaží jednat a dosahovat kompromisů, byť to někdy v médiích tak nevypadá. Dobrým příkladem může být spor Visegrádské čtyřky s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Ten V4 vyčetl, že si z EU dělá supermarket. Chmelař neváhal a zasadil protiúder. „To byla taková neférová jobovka,“ pravil Chmelař.

V obecně rovině je to ale tak, že Macron vidí, že v Česku máme nízké mzdy, a tato vláda to chápe také a snaží se s tím něco dělat. Uznal, že před čtvrtstoletím Češi věřili, že za 25 let budou mít vyšší životní úroveň a mzdy, než dnes reálně mají. Proces sbližování starých a nových zemí EU je podle Chmelaře třeba zlepšit.  

Prozradil také, že je zastáncem rovných práv mužů a žen ve společnosti, zvláště pokud jde o hledání zaměstnání. „Já mám osobní zkušenost s mateřskou dovolenou. Byl jsem na mateřské dovolené, byl jsem na rodičovské dovolené a vím, jak těžké je vracet se do toho pracovního procesu. A to jsem z něj byl pryč jen pár měsíců,“ uvedl host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…